Altun: Doğru habercilik, dezenformasyonla mücadelenin en büyük silahı
Kısa Dalga - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 'Muhabir: Dijital Dönemde Haberciliği Yeniden Düşünmek Forumu'nda konuştu.
DHA'nın aktardığına göre Altun, bugün dünyadaki birçok köklü medya kuruluşunun, habercilik alanına yaptıkları yatırımları azaltmaya başladıklarını ve sosyal medya kültürüne teslim olmuş durumda olduklarını söyledi.
Altun, "Teorik olarak dahi artık bu büyük medya kuruluşları kendilerine hakikatin tercümanlığı vazifesini çok görmeye başlamış durumda. Bu bağlamda birçok batılı köklü medya kuruluşunun bilgi kaynağı olarak büyük oranda sosyal medyayı almaya başladığını ve mecralarını veri haberciliği yerine içerikleri hızla değişen birer ilan panosuna dönüştüğünü görüyoruz. Buna mukabil şuna emin olunuz ki; bu süreç ülkemizin köklü medya kuruluşlarının kurumlarının direndiği, direnmeye çalıştığı bir süreçtir. Bugün ülkemizin köklü medya kuruluşlarının geçmişten getirdiği birikimlerini, kurumsal kapasitelerini günümüzün medya ve habercilik sektörünün gereklerini karşılayacak şekilde yeniliklerle birleştirmeye çalıştıklarını bu yönde çok ciddi bir gayret gösterdiklerini büyük bir memnuniyetle görüyoruz. Köklü medya kuruluşlarımız bir yandan habercilik mesleğinin nitelikli örneklerini ortaya koyarken diğer taraftan dünyada küresel vicdanın sözcülüğünü üstlenmektedir" diye konuştu.
"Doğru habercilik kıymetlidir"
Altun, günümüz dijital medya ekosistemi içinde haber üreticileri, tüketicileri, kamu otoriteleri, vatandaşların dezenformasyon sorunuyla yüzleşmek zorunda kaldığına vurgu yaparak, "Bugünün medya ekosistemi gerçekten çok ağır bir imtihanla karşı karşıyadır. Bugünün medya ekosistemi çok ağır bir dezenformasyon bombardımanıyla karşı karşıyadır. Elbette haber kaynaklarının belirsizleşmesi, merkezsizleşmesi de bu süreci derinleştirmekte, medya kuruluşlarına enformasyon olan güven de zedelenmektedir. Bu çağda köklü medya kuruluşlarına gerçekten çok ciddi iş düşmektedir. Köklü medya kuruluşlarının kamuoyunda enformasyona olan güveni yeniden tesis etmek ve hakikat nöbeti tutmaya devam etmek gibi önemli vazifeleri bulunmaktadır. Unutmayalım; dezenformasyon tabiatı gereği ucuzdur, niteliksizdir, kalitesizdir. Doğru habercilik ise kıymetlidir, niteliktedir ve emek ürünüdür. Doğru habercilik dezenformasyonla mücadelenin de en büyük silahıdır. Her ne olursa olsun yeni teknolojik gelişmeler karşısında cesur olmalıyız. Bu süreçlerin nesnesi değil öznesi olabilmeliyiz" dedi. (Haber Merkezi)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.