Amasra faciasının ardından bu kez de işçi hakkı gaspı: Madencilere zorunlu yıllık izin

Amasra faciasının ardından bu kez de işçi hakkı gaspı: Madencilere zorunlu yıllık izin
CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra’da grizu patlaması yaşanan maden ocağında çalışan işçilerin idari izinli olmaları gerekirken Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından zorunlu yıllık izne çıkarılmasının yıllık izin gaspı olduğunu söyledi.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra’da grizu patlaması yaşanan maden ocağında çalışan işçilerin idari izinli olmaları gerekirken Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından zorunlu yıllık izne çıkarıldığını belirterek, “Facianın ardından madende üretim durduruldu. İzne ayrılan işçilerin yıllık izinlerinin kullandırıldığını biliyoruz. Madencilerimize mevcut izinleri ya da gelecekteki izinleri kullandırılıyor. İdari izinli sayılmaları gerekirken sabıkalı bir genel müdür işletmenin başında görevli olabiliyor ama madenciler idari izinli olamıyor, öyle mi? Madenciye zorla izin kullandırmak yerine TTK’nın idari izin vermesi çok mu zor” dedi.

Amasra’daki maden faciasının ardından TBMM’de kurulan araştırma komisyonunun üyesi olan Aysu Bankoğlu, bugün yaptığı yazılı açıklamada, grizu patlaması yaşanan madende çalışan işçilerin facianın ardından, idari izinli olmaları gerekirken zorunlu yıllık izne çıkarılmasını eleştirdi.

Bankoğlu “Facianın ardından madende üretim durduruldu. İzne ayrılan işçilerin yıllık izinlerinin kullandırıldığını biliyoruz. Madencilerimize mevcut izinleri ya da gelecekteki izinleri kullandırılıyor. İdari izinli sayılmaları gerekirken sabıkalı bir genel müdür işletmenin başında görevli olabiliyor ama madenciler idari izinli olamıyor, öyle mi” dedi. “Madenciye zorla izin kullandırmak yerine TTK’nın idari izin vermesi çok mu zor” diyen Bankoğlu, şunları kaydetti:

Yıllık izin gaspı

“İşçilerin 10 günlük moral izni biter bitmez yıllık izinleri gasp edilmeye başlandı. Bırakın morali, iş yerinde güvenlik tam olarak sağlanıyor mu bu bile belirsiz. Aşağıda halihazırda sürmekte olan bir yangın var. Maden işçileri, güvenlik sorunu gördüğüne ilişkin bir beyanla çalışmama hakkını kullanabilirler. Herkesin bildiği gibi soruşturmanın ilerleme şekli zaten umut kırıcı. Araştırma komisyonunda işlerin nasıl ilerlediğini basından takip edenler zaten sürecin farkında. Bu iş Soma’ya benzemeyecek, sürecin sağlıklı ilerlemesi için her türlü çabayı göstermekte kararlıyız.”

Bankoğlu, madende çalışan işçiler için daha önce imzalanan toplu iş sözleşmesinin, TTK Genel Müdürlüğü tarafından gözden geçirilerek halihazırda çalışan işçilerin mazeret izinli sayılmasını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve uygulanması gerektiğini belirtti. (ANKA)

Gündem