Amasra’nın sorumlu ‘sorumsuz’ları: Genel Müdür ve yardımcısı için soruşturma izni istenmedi

Amasra’nın sorumlu ‘sorumsuz’ları: Genel Müdür ve yardımcısı için soruşturma izni istenmedi
Amasra’daki maden faciasından sorumlu tutulan TTK Genel Müdürü ile Genel Müdür Yardımcısı hakkında soruşturma izni istenmediği ortaya çıktı.

Amasra’da 42 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili soruşturmayı yürüten savcılığın, bilirkişi raporlarında patlamanın sorumluları arasında gösterilen TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ile Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş haklarında soruşturma izni istemediği ortaya çıktı.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması için soru önergesi verdi. Demirtaş, Bakan Sönmez’e; bilirkişi ön raporunda, Kazım Eroğlu'nun 3 maddeden (havalandırma, metan drenajı, teknik personel sayısındaki eksiklik), Ercan Gebeş'in de 2 maddeden (havalandırma ve metan drenajı) kusurlu bulunduğuna işaret ederek bu iki isim hakkında soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

Bakan Dönmez bu soruya, “Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bahsi geçen kişiler hakkında herhangi bir soruşturma izni talep edilmemiştir” yanıtını verdi.

Ünal Demirtaş, bu yanıtla yargı skandalının resmen ilan edildiğini, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sorumluların adli ve idari soruşturmayla ortaya çıkarılacağı yönündeki sözlerinin boş olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Demirtaş, “Ölümlü kazada kusurlu olan herkesin tutuklanması gerekirken, görünmez bir el devreye girmiş ve sicili bozuk AKP bürokratları yargı yoluyla yine korunmuştur” dedi.

Ünal Demirtaş, Kazım Eroğlu ve Ercan Gebeş'in açığa dahi alınmadıklarını belirtirken, “Yargı önünde hesap vermesi gereken bu kişilerin ellerini kollarını sallayarak gezmeleri ve hatta TTK'yı yönetmeye devam etmeleri 42 madencinin ailesini üzdüğü gibi tüm Türkiye'nin vicdanını da yaralamaktadır. Savcılığın derhal Enerji Bakanlığı'ndan bu kişiler hakkında soruşturma izni ve tutuklama talep etmesi gerekir” dedi.

Gündem