Amsterdam'daki 14 Mayıs kavgası Hollandalı bakanı kızdırdı

Amsterdam'daki 14 Mayıs kavgası Hollandalı bakanı kızdırdı
Hollanda Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip, 14 Mayıs seçimleri için kurulan sandıklardan kavga edilmesini 'kabul edilemez' buldu.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da kurulan sandıklarda 7 Mayıs'ta kavga çıkmış, polis müdahale etmişti.

BBC Türkçe'nin haberine göre Bakan Gennip, sandık başında çıkan olaylara ilişkin Temsilciler Meclisi’ne bilgi verdi.

Van Gennip, RAI’deki sandık başında 300 kişinin kavgaya karıştığını söyledi.

Kavgaya ilişkin resmi soruşturmanın devam ettiğini belirtirken, kavga kültürünün ülkelerine göre olmadığını ifade etti. Bakan “Sandıkta şiddet ve gözdağı kabul edilemez" dedi.

Gennip, 'Türkiye seçimlerinin çok gergin bir ortamda geçtiğini ve bu gerilimin Hollanda'ya ihraç edildiğini' söyledi.

Oy kullanmanın temel bir hak olduğunu ve engellenemeyeceğini vurgulayan Hollandalı bakan, gerilimlerin, şiddet ve yıldırma olmaksızın, yasalara saygı çerçevesinde 'Hollanda usulü' ifade edilmesini istedi.

Mektupla oya geçilebilir

Van Gennip, milletvekillerinin önerisi üzerine, Hollanda’da olduğu gibi Türkiye’deki seçimler için mektupla oy kullanılmasının mümkün olup olmayacağını araştıracağını açıkladı.

Osmanlı Ocağı'na atıf yaptı

Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) milletvekili Bente Becker, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Osmanlı Ocağı üyelerinin kavgaya karıştığı iddialarına atıfta bulundu.

İktidar partisi milletvekili, “Olaylarda AKP’nin militan şubesine bağlı kişilerin yer aldığına dair işaretler var. Bu kesinlikle mümkün olmamalı" diye konuştu.

Aşırı sağcı PVV ise, Türkiye seçimlerinin Hollanda ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını savunarak, bir daha izin verilmemesini önerdi. (Kısa Dalga)

Gündem