Anadil Günü'nde Meclis'te Kürtçe ve Lazca konuşan vekillerin mikrofonu kapatıldı

Anadil Günü'nde Meclis'te Kürtçe ve Lazca konuşan vekillerin mikrofonu kapatıldı
21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde TBMM’deki konuşmalarının bir kızmında Kürtçe ve Lazca devam eden vekillerin konuşmaları kesildi. CHP milletvekili Türkan Elçi'nin konuşmasındaki bir Kürtçe kelime, DEM Parti milletvekili Beritan Güneş'in Kürtçe selamlaması ve CHP Rize milletvekili Tahsin Ocaklı'nın Lazca konuşması kesildi.

21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde Meclis'te anadilleri ile konuşmak isteyen vekillerin mikrofonları kapatıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, Meclis Genel Kurulu’nda Dünya Anadil Günü kapsamında söz aldı. Elçi’nin mikrofonu, konuşmasında “çawayî başî? dediği sırada Kürtçe kelime geçtiği için MHP Milletvekili ve Meclis Başkan Vekili Celal Adan tarafından kapatıldı.

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı da Uluslararası Anadili Günü'nde Lazca konuşmak istedi. Ocaklı "Bu mikrofon ben Lazca konuşmaya başladığım an kapanacak" dedi ve annesine seslenerek Lazca konuşmaya başladığı anda TBMM Başkanvekili, Kürtçe'de yaptığı gibi Lazca'da da mikrofonun sesini kapattı.

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın ise Dünya Anadil Günü kapsamında Kürtçe bir selamlama konuşması yapmak istedi. Ancak Meclis Başkanı Adan "Anayasamızın 3'üncü maddesine göre Türk devleti ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütündür..." diyerek mikrofonu kapattı.

Altın mikrofonu açıldığında "O zaman Diyarbakır'da, Mardin'de, Urfa'da, Kürtçe propaganda yapmayacaksınız" diye tepki gösterdi. Bir kez daha Kürtçe konuşmak istediğinde mikrofon yeniden kapatıldı.

Öte yandan Kürtçe kelime nedeni ile konuşması kesilen Türkan Elçi X hesabından yaptığı paylaşımda “Türkçe roman yazan, şiir yazan biri olarak kendi anadilimden bir sözcüğe gösterilen tahammülsüzlük bu ülkenin utancı olarak kaydedilsin isterim” dedi.

Elçi X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Dünya Anadil Günü'nde Meclis'te yaptığım konuşmamda “Çavayî başî” sözcüğünün akabinde mikrofonun kapatılmasından duyduğum rahatsızlığı ifade etmekte zorlandığımı belirmek isterim. Türkçe roman yazan, şiir yazan biri olarak kendi anadilimden bir sözcüğe gösterilen tahammülsüzlük bu ülkenin utancı olarak kaydedilsin isterim. Konuşma metnimi paylaşıyorum. “Bugün uluslararası anadil günü. Kürtler için de anadili, herkesin anadili gibi kıymetlidir. Çünkü Kürtler de başkaları gibi kendi anadiliyle dünyaya gözlerini açar. Anneleri kendi çocuklarını sözcükleriyle severken hayatı bu dille anlamaya başlar. Kürtçe sevinir Kürtçe kederlenir, Kürtçe ağlar, Kürtçe güler. Yaşadığımız bu topraklarda dilin yok sayılmasının, kamusal alandan dışlanarak ev içine hapsedilmesinin Kürtler açısından zorluğu, acıtıcılığı, rencide ediciliği hiçbir zaman görülmek istenmedi. Kimileri dili seçim meydanlarında oy devşirmek için “çawayî başî?”ya sıkıştırıp kürtleri selamlarken kimileri sadece iki sözcükle slogan atmak için kullandı. Oysa Kürtçe seçim meydanlarındaki iki kelimeden, sadece slogan atmak için başvurulan bir aparattan ibaret değildir. Böyle görmek en hafif tabirle riyakarlıktır. Kürtçe bir halkın yok olmayan, zengin ve özbeöz anadilidir.” (Kısa Dalga)

Gündem