Anagold 1 Nisan’a kadar işçilere idari izin verdi

Anagold 1 Nisan’a kadar işçilere idari izin verdi
Erzincan’ın İliç ilçesinde liçli toprak kayması sonucu 9 işçinin göçük altında kaldığı maden ocağının sahibi Anagold, çalışanlarına 1 Nisan’a kadar idari izin verdi.

İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nde 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan 9 işçi için sürdürülen çalışmalar heyelan tehlikesinden dolayı durduruldu.

Taşeron işçilere açıklama yapmıştı

Göçük altındaki işçileri arama çalışmaları devam ederken, Anagold’un taşeronu Çiftay Şirketi, çalışanlarına mesaj atarak vardiyaya çağırmış ve şu açıklamayı yapmıştı: “Arkadaşlar normal vardiya devam ediyor. İşe çıkacakmış gibi hazır bir şekilde vardiya saatlerinde duyarlı olalım. Gereksiz haberlere kulak asmayalım. Gelişmelerden haberdar edeceğiz kimse yazılı bir izin almadan bir yere gitmesin.”

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, X hesabından yaptığı paylaşımda Anagold’un işçilere 1 Nisan’a kadar idari izin verdiğini duyurdu:

Başaran şunları kaydetti: “Bu zorlu ve yoğun çalışma süreci devam ederken üretim faaliyetlerimizin durdurulmuş olması, aşağıdaki haritada verilen bölgelerin kapatılmış olması, sahada sadece arama kurtarma ve kriz yönetimi çalışanlarının bulunması talimatı nedeniyle bu kapsamda görevlendirilmeyen tüm çalışanlarımız 1 Nisan 2024 tarihine kadar idari izinli olarak sayılacaktır.”

Facia göz göre göre geldi

ABD merkezli Anagold’la yerli ortağı Çalık Holding’in işlettiği maden, Erzincan’da aktif bir fay hattı üzerinde ve Fırat Nehri’ne kuş uçuşu 300 metre mesafede bulunuyor.

Bu sebeple uzmanlar, madende çevre felaketi meydana gelebileceği konusunda senelerdir uyarıyordu. Hukuki mücadelenin de verildiği madene ÇED olumlu raporu veren dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uyarıları görmezden gelerek madenin kapasite arttırarak çalışmasına yol vermişti. (Kısa Dalga)

Gündem