Ankara 14 Mayıs seçimlerinde Erdoğan'ı göndermekte iddialı: 'Çıkarken Sarayın anahtarını paspas altına bırakın'

Ankara 14 Mayıs seçimlerinde Erdoğan'ı göndermekte iddialı: 'Çıkarken Sarayın anahtarını paspas altına bırakın'
Bugün Ankara Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son mitingine sahne oldu.

Başkent Ankara’da havanın yağmurlu olmasına rağmen binler miting alanını doldurdu.

Mitingde Kılıçdaroğlu’na İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş eşlik etti.

Miting öncesi konuştuğumuz yurttaşlar Ankara’da Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’ye geçmesiyle birlikte bu 5 yıl içerisinde belediyenin yaptığı işlerin de etkisi ve ülkede yaşanan özellikle de ekonomik sorunlar nedeniyle önceden AKP'ye oy veren pek çok komşularının, iş arkadaşlarının bu seçimlerde oyunu Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yana kullanacaklarını söyledi.

img-3435.jpg

Mitinge katılanlar Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanacağına oldukça güveniyor ve bu konuda fazlasıyla da iddialılar. Bir yurttaş iş arkadaşıyla tam altına iddiaya girdiğini söyleyerek ‘Kazanmama ihtimalimizi görsem bu ekonomide tam altına iddiaya girer miyim hiç?’ dedi.Alandaki her bir yurttaş gerçekten de büyük bir umutla 14 Mayıs'ı bekliyor. 14 Mayıs’ı beklediklerini ise şu sözlerle anlatıyorlar:

-Yeter artık 20 yıldan fazla oldu.

-Tek adamla ömür mü geçer? Bir gitsin de nefes alalım.

-Artık bir söz söyleyen de tutuklanmasın bıktık.

-Patates, soğan bile alacak halimiz kalmadı.

Sadullah Ergin yuhalandı

Tüm bu konuşmalar yurttaşlar arasında devam ederken yakınımızdan bir yuhalama sesi geldi. Sahneye baktığımızda ise sırayla milletvekili adaylarının isimlerinin okunduğunu ve DEVA Partisi adayı eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yuhalandığını anlıyoruz. Hatırlatalım Ergin, bakanlığı döneminde süren Ergenekon ve Balyoz davalarının yanı sıra çok sayıda gazetecinin tutuklanmasıyla tepki çeken bir isim.

Ankaralılar Yavaş’tan memnun

Tandoğan Meydanı’ndan halka seslenen ilk isim ise Yavaş oldu. “2019 seçimlerinde Ankara’ya Cumhuriyet’e sahip çıktınız” anonsuyla sahneye çıkan Yavaş büyük bir coşku ve alkışla karşılandı. “Ha birinin özel hayatını kaydedip özel hayatını kullanmışsınız ha montaj videolarını sahnede gösteriyorsunuz. Ne farkı var?” diyerek Erdoğan mitinglerinde izletilen Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanan montaj videolara dikkat çekti.

img-3413.jpg

Konuşmasında Ankara’ya yaptığı hizmetlere de yer veren Yavaş en çok alkışı da bu hizmetleri anlatırken aldı. Görüyoruz ki 2019’da değişim diyen Ankara bugün bu değişimden çok memnun. Yavaş konuşmasını “Artık yeter nefret siyaseti ortadan kalkacak, her şey çok güzel olacak” diyerek bitirdi.

Babacan depremi unutmadı

Yavaş’ın ardından sahneye DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan geldi. Babacan’ın konuşmasına 6 Şubat depremi ile başlaması önemli noktalardan biriydi. “6 Şubat depremlerinden bu yana 3 ay 6 gün geçti. Ateşin düştüğü o evler o günden beri yanıyor” dedi. Öte yandan alanda deprem yurttaşlar tarafından da unutulmayarak “Bizi ölüme terk etmeselerdi daha kalabalık olabilirdik” ve “Nasıl hayaş eder cenneti bu zulme göz yuman #6Şubat” dövizleri açıldı.

img-3403.jpg

Şu an ülkede kimsenin talimat almadan hareket edemediğinin altını çizen Babacan yurttaşlara “Ankara’ya sormak istiyorum: Otoriterlik mi, demokrasi mi? Keyfilik mi, hukuk mu? Baskı mı, özgürlük mü? Tek akıl mı, ortak akıl mı? Korku mu, umut mu? Öfke mi, sevgi mi? Hak, hukuk, adalet diyoruz” diye sordu. Yurttaşlar bunun üzerine tek bir sesle “Hak, hukuk, adalet” sloganı attılar.

Akşener'e yoğun ilgi

Babacan’dan sonra sahneye çıkan isim ise İYİ Parti lideri Meral Akşener oldu. Akşener’i kitle büyük bir coşku ve ‘Başbakan Akşener’ sloganlarıyla karşıladı. Yorulup da oturanlar dahi Akşener anons edilince ayağa fırladı. Kılıçdaroğlu dışında Millet İttifakı liderleri arasında en büyük desteği alandan şüphesiz Akşener aldı.

Akşener mitingde seçimlerin kazanılacağına dikkat çekerken “Çok rezil bir dille, iğrenç bir sözler dizisiyle seçime gidiyoruz. Terörist oldunuz, işgalci oldunuz bu milletin asil evlatları. Her türlü hakareti, iftirayı siz de gördünüz, biz de gördük. Ama bugün gördüm ki Recep Bey vedalaşıyor. 14 Mayıs akşamına iki gün kaldı. 13. Cumhurbaşkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olacak ve kendisini alkışlarımızla Çankaya’ya götüreceğiz. Recep Bey ve arkadaşlarını da emekli edeceğiz” dedi.

img-3356.jpg

Karamollaoğlu'ndan 'devrim' mesajı

Akşener’den sonra söz alan Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu konuşması boyunca ‘adalet’ vurgusu yaptı. “Adalet olmadan bir ülkede barış olmaz, huzur olmaz” diyen Karamollaoğlu, “Bir devrim yaşayacağız, diye ümit ediyorum. İnşallah sandıkta bir patlama meydana gelecek ama manevi bir patlama. Tek adam dönemi bitecek. Sayın cumhurbaşkanımız 21 yıldır makamını işgal ediyor. Ama problemlere çözüm, artık üretemiyor; patinaj yapıyor. Onun için bir değişikliğe ihtiyacımız var” diye konuştu.

İmamoğlu son düzlükte kamu çalışanlarına seslendi: 'Kıymet bulacağınız tek yeri unutmayın'

Sonrasında sahneye çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte Ankaralıları selamladı. İmamoğlu anons edilir edilmez miting alanında alkış fırtınası koptu. "Heyecanımız güzel, gençliğimiz var, yolumuz uzun. Pazar günü bu iş bitecek mi?" diye soran İmamoğlu’na yurttaşlar hep bir ağızdan "Evet" diye bağırdı.

İmamoğlu’nun konuşmasının en önemli yeri ise tüm kamu çalışanlarına seslenmesiydi. “Devletimizin kalbinden, Ankara'dan bir sesleniş yapmak istiyorum. Tüm kamu görevlilerine seslenmek istiyorum” diyen İmamoğlu şu çağrıda bulundu:

img-3321.jpg

“Değerli sandık görevlileri, değerli sandık başkanları, hakimler, yüksek seçim kurulu başkanları, üyeleri, emniyet güçleri, valiler, kendisini sadece hukuka ve bu yüce millete karşı sorumlu hisseden, devletimin tüm bürokratları, sizlere bu milletin namus ve şerefini kendi namus ve şerefiniz bilmek ve korumakla mükellefsiniz bunu size hatırlatıyoruz. Devletimiz, demokrasimiz ve vatandaşımızın huzuru size emanettir. Hukuk dışına bir milim bile çıkmayacağınıza kanun dışına tek bir nefes bile almayacağınıza inanıyorum. İnanıyorum ve bunu lütfen yerine getirin. Kıymet bulacağınız tek yeri unutmayın. Ey görevliler kıymet bulacağınız tek yer tek kişinin olduğu yer değil, milletin gönlündeki yeriniz unutmayın bunu. O yeri muhafaza edin, millet sizinledir merak etmeyin.”

İmamoğlu’nun bu çağrısı kabalıktan da büyük destek gördü. Ankara’da kazanmaya doğru yolda emin adımlarla ilerleyen Millet İttifakı görünen o ki sonrasına da hazırlanıyor. Bu hazırlanma ise tüm konuşmalardan anlaşıldığı şekilde daha kapsayıcı olacak. İmamoğlu’nun çağrıyı yapmadan önce "Bu ülkede ben dönemi bitecek, biz dönemi başlayacak" sözlerine yer vermesi bunun kanıtıydı.

Uysal kadınları ve gençleri vurguladı

İmamoğlu’ndan sonra söz alan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise Adnan Yücel’in ünlü şiiri ‘Yer Yüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek”in “Saraylar saltanatlar çöker, kan susar bir gün zulüm biter. Menekşelerde açılır üstümüzde leylaklar da güler. Bugünlerden geriye, bir yarına gidenler kalır bir de yarınlar için direnenler…” dizesini okuyarak sahneye çıktı. Uysal tıpkı bir gün önce Bursa’da Kılıçdaroğlu’nun öne çıkarttığı gibi gençlere ve kadınlara seslenerek “Cemrelerin toprağa, havaya, suya düştüğü günlerdeyiz. İşte gençlerin seçimi işte kadınlarımızın seçimi, Allah’ın izniyle 14 Mayıs'ta cemre olarak milletin yarınlarını aydınlatmak için o sandıklara elbette düşeceğiz” dedi.

img-3388.jpg

Alanda da gençlerin hazırladıkları pankartlar öne çıktı. “Çıkarken Sarayın anahtarını paspasın altına koy, “Bizim de gençliğimizi çaldılar geri al dedem”, “Bahar var dediler çiçekleri olmaya geldik, “Yar saçların lüle lüle Tayyip sana güle güle”, “Dedem anamı da aldım geldim” ve “AK Parti değil After Party istiyoruz” pankartları gençlerin hissettikleri daralmayı ve özgürlük özlemini de yansıttı.

img-3428.jpg

Davutoğlu’ndan Atatürk ve Cumhuriyet vurgusu

Tandoğan’dan yurttaşlara seslenen bir başka isim de Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu Ankarıları “Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet mirasını bünyesinde barındıran yiğit Ankaralı hemşehrilerim” diyerek selamladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye seslendi ve “Bahçeli bize mermi gösterdi… İşte buradayız. Bağrımız açık buradayız. Türkiye’nin birliğini savunduğunu iddia eden ama Hakkari’ye adım atmamış olan Bahçeli. Şırnak’a gitmemiş olan Bahçeli. Diyarbakır’a gitmemiş olan Bahçeli. Sizden korkan namerttir. Sizin merminiz karşısında susacak olursak bu Cumhuriyet’i kuran iradeye de Gazi Meclis’e de ihanet ederiz. Susmayacağız, durmayacağız. Sizin otoriter yolsuzluk düzeninizle mücadele devam edeceğiz. Biliniz ki müsterih olunuz değerli halkımız. Bu ülke, bu memleket, bu millet sahipsiz değil. Demokrasimiz asla sahipsiz değil” dedi. Davutoğlu konuşması boyunca Atatürk’ü ve Cumhuriyet’i vurgulaması dikkat çeken bir nokta oldu.

img-3418.jpg

Kılıçdaroğlu’ndan son mitingde sandık güvenliği çağrısı

Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sahneye eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte çıktı. Mitingin başından bu yana en büyük alkış ve ıslık selini Kılıçdaroğlu aldı. “Hak hukuk adalet” sloganıyla karşılanan Kılıçdaroğlu birlik ve mücadele mesajı verdi ve şunları söyledi:

img-3457.jpg

“Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe yaşayacağız. Bu ülkede haramilere yer yok. Beşli Çetelere yer yok. Uyuşturucu çetelerine yer yok. Kökünü kazıyacağım tamamının. Vallahi de billahi de her şey çok güzel olacak. Sizin için çalışacağım, sizin için mücadele edeceğim. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye; hiç kimsenin elektriğinin, doğal gazının, suyunun kesilmediği bir Türkiye göreceksiniz. Şaha kalan bir Türkiye göreceksiniz.”

Sandık güvenliğine de dikkat çeken Kılıçdaroğlu “Pazar günü beraber olacağız, beraber gideceğiz. Bir şey daha isteyeyim; sakın ola ki ‘Ya ben sandığa gideceğim ama ya bu oylar çalınırsa’… Tam bir buçuk yıldır sandık güvenliği için çalışıyoruz. Bütün sandıklarda müşahitlerimiz var, temsilcilerimiz var. Sizden şimdi bir şey istiyorum. Bahar havası içinde sandığa gidin. Bahar havası içinde oy kullanmaya gidin. Bir şenlik havası olsun” çağrısında bulundu.

img-3514.jpg

Yağmura rağmen Tandoğan'dan Kızılay'a kadar sloganlar sürdü

Mitingin sonlarında doğru başlayan yağmur Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının sonlanmasıyla hızlandı. Yağan yağmura rağmen Tandoğan'dan Kızılay'a kadar yürüyen yurttaşlar 'Hak hukuk adalet' sloganı attı. Sloganlara etraftaki araçlar kornalarla destek verdi. 14 Mayıs akşamının provası belki de Ankara'da gerçekleşti.

Gündem