Gergerlioğlu'ndan baroya işkence açıklaması tepkisi: "Hocalarınız böyle mi öğretti?"

Gergerlioğlu'ndan baroya işkence açıklaması tepkisi: "Hocalarınız böyle mi öğretti?"
Ankara Barosu, Ankara Emniyeti’nde gözaltındaki kişilere işkence yapıldığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Gergerlioğlu tepki gösterdi: Böyle mi öğretti hocalarınız? 'Kem kümlü' açıklama mı olur?'

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulanlara kötü muamele ve işkence yapıldığı iddialarının ardından HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyu Meclis gündemine taşıyarak Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve TBMM Başkanı’nın yanıtlaması talebiyle önerge verdi.

Ankara Barosu da söz konusu iddialara ilişkin açıklama yaptı. 25 Ocak günü saat 08.15’te İnsan Hakları Merkezi’nin, Ankara TEM Şube Müdürlüğü'nde gözaltında bulunan bir kısım şüphelilerin yaklaşık 7 gündür işkence gördüklerine ilişkin iddialardan haberdar olduğu belirtilen açıklamada, “Ayrıca bu konuda bir şüpheli yakını da başvuruda bulunmuştur. Olaydan haberdar olunması üzerine işkence gördüğü iddia edilen şüphelilerin isimleri tespit edilmiş ve Ankara Barosu Başkanı ve yönetim kurulu üyeleriyle saat 08.30 sularında yapılan görüşme neticesinde, işkence iddialarını araştırmak üzere bir kısım merkez üyesi meslektaşımızın görevlendirilmesi yönünde ivedilikle karar alınmıştır” denildi.

Görevlendirilen avukatların sabah saatlerinde Ankara TEM Şube Müdürlüğü'ne ulaştığı, şüphelilerin gözaltı süresinin uzatılması talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildiklerini öğrendikleri belirtilen açıklama şu ifadelerle sürdü: “Sulh Ceza Hakimliği'ndeki işlemlerin tamamlanıp şüphelilerin tekrar Ankara TEM Şube Müdürlüğü'ne sevk edilmesi üzerine görüşme ve tespit işlemleri başlamıştır. Tüm kamuoyuna Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi'nin bilhassa ilimiz sınırları içinde yaşanan tüm hak ihlali iddialarından haberdar olduğunu, geçmiş tecrübelerle birlikte oluşturulan çalışma sistemiyle özellikle gözaltında yaşanan işkence ve kötü muamale iddialarına derhal müdahale edildiğini, bu iddiaların tamamının kayıt altına alındığını ve suç duyurularında bulunulduğunu ifade etmek isteriz. Bununla birlikte merkezimizce tespit edilen tüm hak ihlali iddialarının kamuoyuyla paylaşılacağını, bunun insan hakları mücadelesinin bir parçası olduğunu da ilgili makamlara hatırlatmak isteriz. Bu anlamda, Baromuz İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan rapora istinaden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde ihbarda bulunulacaktır.”


GERGERLİOĞLU'NDAN TEPKİ



Ankara Barosu’nun açıklamasının ardından HDP Milletvekili Gergerlioğlu, İnsan Hakları Merkezi’nin konuya dair rapor hazırladığını, Ankara Barosu’nun ise bu raporu açıklamadığını belirterek şunları kaydetti: “Hayret bir şey yaa!! Ankara Baro İnsan Hakları Merkezi'nin gözaltındakilere yönelik işkence raporu hazırladığını biliyorum. Peki bunu açıklayamayan Baro, meslek etiğini ayaklar altına aldığının farkında değil mi? Böyle mi öğretti hukuk hocalarınız? “Kem kümlü"açıklama mı olur?”

Gündem