Ankara Büyükşehir Belediyesi bir ilke imza attı: Ücretsiz HPV aşısı uygulamasına başlanacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi bir ilke imza attı: Ücretsiz HPV aşısı uygulamasına başlanacak
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Türkiye’de bir ilke imza atacağız" diyerek HPV aşı uygulaması başlatacaklarını duyurdu.

'2024-2029 Projeleri Tanıtım Töreni'nde sağlık alanında yapacakları uygulamalara ilişkin bilgi veren Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş önemli bir duyuruda bulundu.

Projeleri kapsamında kadınlara yönelik uygulamalardan birinin de rahim ağzı kanserini önleme amacıyla HPV aşı olacağını aktaran Yavaş, sosyal desteklerin de geçen yıla oranla yüzde 70 artırılacağını söyledi. Yavaş şunları söyledi:

"Alzheimer hastalarını ve yakınlarının yaşam kalitelerini artırmak için yatılı konuk evi açacağız. Yeni açacağımız İleri Yaş Sağlıklı Yaşam Merkezi ile büyüklerimizin sosyal ve bağımsız bir yaşam sürmesini sağlayacağız. Dünyanın ve memleketimizin en büyük sorunlarından biri olan obeziteyle mücadele için yeni bir planımız var. Diyetisyen yardımı projemizle toplum sağlığımızı ve farkındalığımızı artıracağız. Yine Türkiye’de bir ilke imza atacağız. Rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla, 30 yaş altı ve sosyal destek alan kadınlarımıza HPV aşı uygulamasını başlatacağız. Halk Sağlığı Eylem Planı projemizi de hayata geçireceğiz. Çeşitli üniversite temsilcilerinden oluşturulacak bilim kurulu eşliğinde, sağlık alanında iş birliği ve dayanışma içerisinde iyileştirmeler yapacağız. Batıkent’te Türkiye’nin en büyük otizm merkezini açacağız. Bununla birlikte engelsiz spor merkeziyle ve engelsiz yaşam köyü projemizle kentimize değer katacağız. Büyüklerimiz için kuracağımız Ata Evleri ve Kıdemliler Lokali ile onların sosyal refahını artırıp daha aktif zaman geçirmelerini sağlayacağız."

HPV nedir?

Human Papilloma Virüs yani HPV yaygın görülen, belirti göstermeyen, oldukça bulaşıcı DNA virüsleridir ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. 200 civarında HPV tipi mevcuttur. Ancak bilinen yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmaktadır. HPV’nin kanser yapan (yüksek riskli) ve siğil yapan (düşük riskli) tipleri mevcuttur. Yüksek riskli HPV tipleri kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, orofarinks, anüs kanserleri ve ilgili prekanseröz (kanser öncü hücreleri ) lezyonlar; erkeklerde ise anüs ve penis kanserleri ile ilişkilidir.

Human Papilloma Virüsün (HPV) ana bulaşma yolu cinsel ilişki ile olur. Enfekte bir kişinin vajina veya dış genital bölgesi ile temas sonucu bulaşır. Oral veya anal yolla enfekte bir genital bölgeye temas edilmesi halinde de bulaşma olur veya cilt bütünlüğü bozulmuş enfekte cilt bölgesinin, sözgelimi elle, temasıyla da bulaşabilir. Prezervatiflerin mutlak koruyuculuğu yoktur, çünkü enfekte cildi tamamıyla kapatmak mümkün değildir. Ancak her ilişki öncesi kondom kullanımı yine de önerilmektedir.

HPV Aşısı Nedir?

HPV aşısının birincil amacı virüsü kontrol altına almaktır. HPV rahim ağzı kanserlerinin neredeyse % 99’undan sorumludur. HPV’ye yönelik geliştirilen koruyucu (proflaktik) aşılar ile birincil korunma sağlanmaktadır. Özellikle HPV bulaşması olmadan korumaya başlayarak rahim ağzı ve diğer HPV’ye bağlı kanserler ve öncü lezyonların oranını azaltma hedeflenmiştir. Bu amaçla üç aşı tipi geliştirilmiştir (Gardasil, Gardasil-9 ve Cervarix aşıları). Gardasil dört (HPV tip 6, 11, 16, 18), Gardasil 9 dokuz (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, ve 58 ), Cervarix iki HPV alt tipine (16, 18) karşı geliştirilmiş aşılardır.

HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

HPV aşısı kimlere yapılır? ya da HPV aşısı kimlere yapılmalıdır? soruları merak edilen konular arasındadır. HPV aşısı hem kadına hem de erkeğe yapılabilmektedir. HPV aşısı, 11 veya 12 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklar için rutin olarak tavsiye edilir, ancak 9 yaşından itibaren de verilebilir. Kız ve erkek çocuklarının cinsel temas ve HPV'ye maruz kalmadan önce aşıyı almaları idealdir. (Kısa Dalga)

Gündem