Ankara'da 8 Mart yürüyüşü: Kadınlar ve LGBTİ+ların eşit, özgür yaşayacağı, güvenli bir kenti oluşturacağız

Ankara'da 8 Mart yürüyüşü: Kadınlar ve LGBTİ+ların eşit, özgür yaşayacağı, güvenli bir kenti oluşturacağız
Ankara'da kadınlar ve LGBTİ+'lar Kolej Meydanı'ndan Sakarya Caddesi'ne alkış ve sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada "Kadınlar ve LGBTİ+ların eşit, özgür yaşayacağı, güvenli bir kenti birlikte oluşturacağız. Bize dünyayı dar etmeye çalışan erkek egemen sistemin karşısında direnmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadeleri yer aldı.

Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla Kolej Meydanı’nda buluşan kadınlar ve LGBTİ+'lar alkışlar, sloganlar ve coşkuyla Sakarya Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

"Kadın Yaşam Özgürlük", "Baskı ve gericiliğe son", "Eşitlik varsa gelecek var" dövizleri taşınan yürüyüşte DEM Parti'nin tutuklu bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Gültan Kışanak'ın fotoğrafları taşındı.

kisa-dalga117.jpg
Gültan Kışanak'ın fotoğrafları taşındı. Fotoğraf: Seda Taşkın

Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'ın haberine göre yürüyüşün ardından kadınlar Sakarya Caddesi'nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada Özak'tan Ergobay'a sendikal mücadele, Rojava'dan Filistin'e halkların direnişi unutulmadı. Açıklamayı Ankara Kadın Platformu adına İlke Kumartaşlıoğlu okudu.

Ankara Kadın Platformu'nun yaptığı açıklama şu şekilde:

"Yoksulluğa, savaşa, erkek-devlet şiddetine karşı kazanılmış haklarımıza sahip çıkmak için her yıl olduğu gibi bu 8 Mart'ta da sokaklarda olacağız.

AKP-MHP ittifakı kadın düşmanı politikalarla en temel haklarımıza saldırmaya devam ediyor. İstanbul Sözleşmesinden imza çekilmesinden sonra şimdi de Medeni Kanunu erkekler lehine değiştirecek düzenlemeye hazırlık yapılıyor.

İstanbul Sözleşmesi için kazanılmış haklarımız ve hayatlarımız için 8 Mart'ta bir araya geliyoruz. Yoksulluğun giderek derinleştiği, kadınların güvencesiz, esnek ve ucuz işlere mahkum edildiği bu dönemde emeğimizin sömürüsüne karşı sesimizi yükseltiyoruz. Özak'tan Agrobay'a Türkiye'nin dört bir yanında kadınlar eşit işe eşit ücret ve sendikal hakları için mücadele ediyor. Bizler de dayanışmamız ile bu mücadeleyi büyütüyoruz.

Dünyanın dört bir yanında emperyalist savaşlar ve işgaller devam ederken barış isteyenlerin sesi susturulmaya çalışılıyor. Ancak biz kadınlar barıştan yana ısrarcıyız. Rojava'da direnen kadınları ve Filistin halkının mücadelesini selamlıyoruz. Savaşa karşı barışın sesini yükseltmek için 8 Mart'ta alanlardayız.

kisa-dalga118.jpg
Fotoğraf: Seda Taşkın

Afeti felakete çeviren AKP-MHP ittifakı deprem bölgesinde hala barınma, beslenme, hijyen gibi en temel ihtiyaçları karşılamıyor. Deprem bölgesinde yaşam mücadelesi veren kadınlar erkek şiddetine karşı en temel hukuki haklarına bile ulaşmakta zorlanıyor. Depremden etkilenen kadınların taleplerini büyütmeye, seslerini duyurmaya devam edeceğiz.

Devlet bugün kadın ve LGBTİ+ düşmanlığı ile varoluşlarımıza saldırıyor. Bayram Sokak’ın sahibi trans kadınların evlerinden çıkarılıyor. Barınma ve yaşam haklarına saldırılan trans kadınların mücadelesine sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Kadınlar ve LGBTİ+ların eşit, özgür yaşayacağı, güvenli bir kenti birlikte oluşturacağız. Bize dünyayı dar etmeye çalışan erkek egemen sistemin karşısında direnmeye, mücadele etmeye devam edeceğiz.

Yaşasın kadın dayanışmamız demek için tüm Ankaralı kadınları 8 Mart saat 18.00'de Kolej meydanında buluşmaya çağırıyoruz."

Açıklama Kürtçe olarak da okundu.

Ardından Gültan Kışanak'ın mesajı okundu.

Kışanak'ın mesajı şöyle:

"Tarih yapan, tarih yazan, zafer ruhuyla kuşanan sevgili kadınlar. Sizleri, kadın yoldaşlığının derin sevgisiyle selamlıyorum. 8 mart dünya kadınlar günümüz kutlu olsun.

Silav jinen delal û berxwedêr... We hemûyan germahiya roja 8ê Adarê hembêz dikim.
Biji 8'ê Aderê, biji berxwedana jinan.

Sevgili kadınlar;
Ezilenlerin kutlamalar, bayramları hep ezenlerin zulmünden, şiddetinden doğmuştur. Tarihimiz acı doludur. Ama bu topraga düşen bir tohum misalidir. Acı ektiler, direniş olarak yeniden doğduk. Bundan tam 167 yıl önce New York'ta yakılan kız kardeşlerimizin küllerinden, küresel kadın kurtuluş mücadelesi doğdu.

Tarihte hep vardık, varız, var olacağız... tarih yazdık tarih yazmaya devam edeceğiz...
Diyarbakır'dan Ankara' ya, Ankara' dan dört bir yana toplumsal barış köprüleri kurulmasına öncülük edeceğiz.

Gazze' deki kız kardeşlerimizi de Şengal'deki, Kobane deki kız kardeşlerimizi de unutmayacağız. Jina Mahsa Emini'nin Jin Jiyan Azadi çığlığını dört bir yanda haykıracağız.

Barış mücadelesi biz kadınlar açısından ilkesel bir konudur. Her yerde ve her zaman, barışı savunacağız, barışın inşası için mücadele edeceğiz.

Biz kadınlar eşbaşkanlık sistemiyle, yerel yönetimleri demokratik temelde yeniden kurma iddiamızı Ankara' ya taşıdık. Özgürlüğümüzü kazanmak için, "kendimizi de kentlerimize de biz yöneteceğiz" diyeceğiz.

Sevgili kadınlar;
Kadın bakış açısıyla, kadın politikalarıyla ve kadın iradesiyle, erkek egemen sisteme müdahale etmek için yola çıktık. Bu yolda kararlılıkla yürüyeceğiz.
Kadın örgütlülüğünü, kadın dayanışmasını ve kadın mücadelesini büyüterek yürüyeceğiz ve kazanacağız.
Sizleri bir kez daha özlemle ve mücadele ruhuyla selamlıyor, başarılar diliyorum. Gültan Kışanak"

Ardından yoğun yağmura rağmen kadınlar Sakarya Caddesi'nde halaya durdu.

Polis kadınların yürümek istediği istikamete izin vermedi. Polis ile yürütülen görüşmenin ardından yürüyüş başladı. (Kısa Dalga)

Gündem