Anket: ABD'liler yaşlı yargıç istemiyor
ABD'de yapılan bir ankete göre her üç Amerikalıdan ikisi Anayasa Mahkemesi yargıçları için zorunlu emeklilik yaşı getirilmesine destek veriyor. Ankete göre Anayasa Mahkemesi’ne güven duymadıklarını söyleyenlerin sayısında da keskin bir artış var.
ABD Anayasa Mahkemesi’ne seçilen yargıçlar emekli olmadıkça ya da istifa etmedikçe ömür boyu görevde kalıyor.
Associated Press’in anketine katılanların yüzde 67’siyse yargıçların ömür boyu yerine belirli bir süre görevde kalmaları teklifine destek veriyor. VOA Türkçe'nin aktardığı ankete katılan Demokratların yüzde 82’si; Cumhuriyetçilerin de yüzde 57’si bu fikri destekliyor.
Anayasa Mahkemesi yargıçlarının belirli bir yaşa kadar emekliye ayrılmaları konusundaki görüşler de benzer çizgide.
ABD’LİLERİN ÇOĞU KÜRTAJ KARARINI ONAYLAMIYOR
Altı muhafazakar üç de liberal yargıcın görevde olduğu Anayasa Mahkemesi geçen ay Roe v. Wade olarak bilinen ve kürtaj hakkını anayasal hak olarak sayan kararı iptal etmiş ve eyaletler bu kararın ardından kürtajı yasaklayan adımlar atmıştı.
14-17 Temmuz arasında 1085 kişiyle yapılan ankete katılanların çoğu Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj kararını onaylamıyor. Ankete katılanların yarısından fazlası kararın kendilerini üzdüğünü ya da öfkelendirdiğini belirtiyor.
Amerikalıların yüzde 53’ü kararı onaylamazken, yüzde 30’u kararı onayladığını söylüyor. Ankete katılanlar bu konuda parti çizgisinde bölünmüş durumda. Cumhuriyetçilerin yüzde 63’ü buna onay verirken, Demokratların yüzde 80’i onay vermiyor.
ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÜVEN AZALDI
Ankete katılanların yüzde 43’ü mahkemeye güveni olmadığını belirtiyor. Bu oran üç ay önce yüzde 27’ydi. Cumhuriyetçiler arasındaysa mahkeme konusundaki görüşlerde iyileşme var.
Cumhuriyetçiler’in yüzde 34’ü mahkemeye çok güvendiğini belirtiyor. Bu oran önceki ankette yüzde 21’di.
Şu anda yaz tatilinde olan Anayasa Mahkemesi Ekim ayında yeniden davalara bakmaya başlayacak.
ÜYE SAYISININ ARTIRILMASI TEKLİFİ
Amerikan Anayasası federal yargıçlara ömür boyu görevde kalma imkanı veriyor ancak son dönemde bu konuda değişiklik yapılması yönünde çağrılar var.
Başkan Biden’ın Anayasa Mahkemesi’nde olası değişiklikleri incelemek üzere görevlendirdiği komisyon yargıçlara görev süresi sınırı getirilmesi dahil olmak üzere bir dizi konuyu değerlendirdi.
Çalışmalarını geçtiğimiz yıl tamamlayan komisyonun üyeleri Kongre’nin bu konuda yasa geçirme yetkisinin olup olmadığı konusunda görüş ayrılığı yaşamıştı.
Biden’ın görevlendirdiği komisyonun incelediği bir başka teklif de Anayasa Mahkemesi’nde üye sayısının artırılması.
Ankete göre Amerikalılar’ın yüzde 34’ü buna destek verdiğini söylerken, yüzde 34’ü karşı olduğunu, yüzde 32’si de iki fikre de sahip olmadığını belirtiyor. Demokratlar’ın yüzde 52’si bu fikre destek verdiğini söylerken, Cumhuriyetçiler’in yüzde 61’i buna karşı olduğunu belirtiyor.
EN YAŞLI ÜYE CLARENCE THOMAS
Anayasa Mahkemesi’nin şu an en yaşlı üyesi 74 yaşındaki Clarence Thomas. Onu 72 yaşındaki Yargıç Samuel Alito takip ediyor. Anayasa Mahkemesi’nin liberal çizgideki yargıçlarından Ruth Bader Ginsburg 2020 yılında 87 yaşında ölene kadar görevde kalmıştı.
Yargıç Anthony Kennedy de 2018 yılında 81 yaşındayken emekli olmuştu. Yargıç Stephen Breyer da 83 yaşında emekliye ayrıldı. Ginsburg 27, Kennedy 30, Breyer da 28 yıl görevde kaldı.
Anayasa Mahkemesi’ne son beş yılda üye olan dört yargıç mahkeme üyelerinin yaş ortalamasını düşürdü. Üç yargıç 60’lı yaşlarında.
Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts 67, Yargıç Sonia Sotomayor 68, Yargıç Elena Kagan 62 yaşında. Diğer yargıçlarsa 50’li yaşlarında. Neil Gorsuch 54, Brett Kavanaugh 57, Amy Coney Barrett 50, Ketanji Brown Jackson da 51 yaşında.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.