Annesini kaybeden Rüya: Şimdi tek umduğum şey, İran’ın bir gün özgür olması

Annesini kaybeden Rüya: Şimdi tek umduğum şey, İran’ın bir gün özgür olması
İran'daki protestolarda annesini kaybeden Rüya, “Şimdi tek umduğum şey, İran’ın bir gün özgür olması. Haksız bir şekilde öldürülen kişilerin hayatlarını yok yere kaybetmemiş olmaları" diyor.

BBC, Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolarda öldürülenlerin hikayelerini derledi.

Haberde Lara Owen, Firouzeh Akbarian ve Khosro Kalbasi İsfahani'nin imzası bulunuyor. Teyit ekibinde ise Firouzeh Akbarian, Khosro Kalbasi İsfahani, Soroush Pakzad ve Nooshin bulunuyor. Haberin künyesinde Prodüksiyon ve Görsel Gazetecilik olarak Leoni Robertson ve Raees Hussain'in ismi yer alırken, editör ise Rebecca Skippage.

BBC Türkçe'nin yayınladığı habere göre; Minoi Majidi İran’ın batısındaki Kirmanşah kentinde kolluk kuvvetleri tarafından vurularak öldürüldüğünde 62 yaşındaydı. Kızına göre 178 saçma parçasıyla yaralandı.

Kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

“Ben çıkıp protesto etmezsem kim edecek?”

Minoo Majidi’nin öldürülmeden önce ailesine söylediği son sözler bunlardı.

Minoo’nun öldürülmesinin ardından kızı Rüya Piraei, annesinin mezarının başındaki bir fotoğrafını Instagram’da paylaştı.

Kazıttığı saçlarını elinde tutarken çekilen bu fotoğraf yas ve isyanı simgeliyordu. Fotoğraf kısa sürede viral oldu.

BBC 100 Kadın’a konuşan Rüya, “Konuşamayacağımı biliyordum. Sistemin ne kadar zalim olduğunu göstermek için yapabileceğim tek şey buydu” dedi.

İran’dan çıktığı için kendini güvende hisseden Rüya, annesini anlatırken, “At binmeyi seven bir sporcuydu. Masa tenisi öğretmenliği bile yapmıştı" diyor.

Rüya, şunları ifade ediyor: “Fakat bana, onun yasını tutma imkanının tanınmadığını düşünüyorum. Her şey çok anormaldi.

Şimdi tek umduğum şey, İran’ın bir gün özgür olması. Haksız bir şekilde öldürülen kişilerin hayatlarını yok yere kaybetmemiş olmaları.

“İran halkı normal bir hayatı hak ediyor.”

Rüya’nın annesi, Mahsa Amini’nin gözaltındaki ölümünün ardından başlayan protestolarda ülke çapında kolluk kuvvetlerince öldürülen yüzlerce kişiden biri.

Devlet yetkililerine göre protestolar başladığından bu yana 300’den fazla kişi öldü. Bu sayıya polisler ve hükümet yanlısı kişiler de dahil.

İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre 29 Kasım itibarıyla en az 448 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Bunların 29’u kadın, 60’ı çocuktu.

Bunun sadece doğrulayabildikleri sayılar olduğunu belirten örgüt, gerçek sayının ise bundan daha fazla olduğunu düşünüyor ve kendilerine bildirilen çok sayıda vakayı araştırmaya devam ettiklerini aktarıyor.

Rüya, “İran’da olan şeyin bir protestonun ötesine geçtiğini düşünüyorum. Bir devrim oluşuyor” diyor. Rüya bir Kürt.

BBC'nin haberinde "Doğrulayabildiğimiz ölümlerin 32’si Kürt bölgelerinden 20’si ise Sistan Belucistan’dan" deniliyor.

İran’ın Sünni azınlığının yoğun olarak yaşadığı bölgelerden Sistan Belucistan, aynı zamanda en yoksul ve en dindar yerler arasında yer alıyor.

Haberin tamamı

Dünya