Antalya'da sivrisineksiz günlere 1 hafta kaldı

Antalya'da sivrisineksiz günlere 1 hafta kaldı
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, Antalya'da sivrisinek şikayetlerinin iklim değişikliği ve düzensiz yağışlar nedeniyle arttığını belirterek, "Bu yağışlar, geniş alanlarda su birikmesine neden oldu. Ancak yağışlar sona erdi. 1 hafta içinde sivrisinek sorunu ortadan kalkacak" dedi.

Antalya'da 20'ye yakın sivrisinek türünün yaşadığını belirten AÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, sivrisinekle yıl boyu mücadele eden ilaçlama ekiplerinin işinin, düzensiz yağışlar nedeniyle zorlaştığını söyledi.

Özellikle ev ve iş yerleri çevresindeki saksı altlıkları, havuzlar, evcil hayvanların mama ve su kapları gibi su birikintisi oluşan alanların sinek yuvaları haline geldiğini belirten Prof. Dr. Çetin, "Düzensiz yağışlar nedeniyle ilaçladığımız alanlar yeniden yağmur suları ile doluyor. Tarım alanlarına, sulak alanlara yakın yerlerde üreyen sivrisinekler var. Buraları ilaçlayarak, kontrol altında tutuyoruz. 65 yıldan beri görülen en yüksek yağışlarla karşı karşıyayız. Bu yağışlar geniş arazilerde su birikmesine sebep oldu. Yağmur suyunu seven sivrisineklerin üremesine imkan sağladı. Normalde dere kenarlarını ilaçlıyorduk ama tarlaları su basınca sinek de rahat ürüyor" dedi.

Hava sıcaklığının sürekli arttığını, her geçen yıl bir önceki yıldan daha düzensiz mevsimlerle karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Çetin, tropikleşen iklimle birlikte çok farklı sivrisinek türleriyle karşılaşacaklarını ifade etti. Prof. Dr. Çetin, "Sivrisinekle mücadelede vatandaşa da görev düşüyor. Özellikle kullanılmayan havuzlar, su biriken alanlar, çiçek saksılarının altında su biriken kaplar, araç lastikleri, evcil hayvan su ve mama kaplarının sık sık kontrol edilmesi gerekiyor" dedi.

'Anormal bir yağış miktarı var'

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, Akdeniz bölgesinde geçen yıla göre yağışlarda yüzde 83 oranında artış olduğuna dikkati çekti. Bu yağışların Antalya özelinde ise yüzde 200 oranında arttığını kaydeden Atasoy, "Anormal bir yağış miktarı var. Bu da nem ve sıcaklığı getiriyor. Bu da sivrisinek için çok uygun bir ortam oluyor. Durağan sularda çabucak ürüyor. Türkiye'de 12 bin ticari havuz var. Bunun 5 bin 500'ü Antalya'da. Site ve villa havuzlarını düşününce 10 binin üzerinde havuz var. İyi bir yuvalama alanı oluyor" dedi. Atasoy, Türkiye'de 1500 kişilik büyüklüğe sahip vektörle mücadele ekibinin yalnızca Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu belirterek, bu sayının dahi yetmediğini sözlerine ekledi. (DHA)

Gündem