Antep'li işçilerin eylemi kazanımla sonuçlandı: Patronla görüşen CHP'li Meriç, işçilerden 'fedakarlık' istedi

Antep'li işçilerin eylemi kazanımla sonuçlandı: Patronla görüşen CHP'li Meriç, işçilerden 'fedakarlık' istedi
Gaziantep OSB'de yer alan Şireci Tekstil'in 2 bin işçisi düşük zammı kabul etmeyerek iş bırakmıştı. İşçilerin direnişi kazanımla sonuçlandı. Patron Ahmet Şireci'yi ziyaret edip görüşme geçekleştiren Fatma Şahin, işçilere patronu överken; CHP'li Melih Meriç ise işçilerden "fedakarlık" istedi.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yaklaşık 2 bin Şireci işçisinin düşük zam zorlamalarına karşı geçen hafta başlattıkları iş bırakma eylemi kazanımla sonuçlandı.

İşçiler ile patron arasında uzlaşma sağlandı.

Aylık 15 bin 500 lira talep eden işçiler 15 bin lira net aylık artı 300 lira devamlılık priminde uzlaştı.

Pazar mesaisine 1500 lira ödenecek. İşçiler iki bayramda üçer yevmiye (2 bin 500 lira) bayram ikramiyesi alacak.

Direnişte geçirilen 6 günün 3'ünü patron karşılayacak. İşçilere ayrıca erzak yardımı ile hiçbir işçinin işten atılmayacağı, atılan işçilerin geri alınacağı sözü verildi.

CHP milletvekilinden işçilere 'fedakarlık' talebi

Direniş sürerken bu sabah Belediye Başkanı Fatma Şahin ve CHP Milletvekili Melih Meriç, patron Ahmet Şireci'yi ziyaret edip görüşme gerçekleştirdi. Görüşme öncesi Fatma Şahin işçilere patronu övdü ve işçileri mücadeleyi bırakmaya ikna etmeye çalıştı. CHP'li Meriç de işçilerden "fedakarlık" istedi. İşçiler, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca'nın temsilcileri olarak görüşmeye katılmasını istedi. Yapılan ilk teklif işçiler tarafından kabul edilmedi.

Görüşme sürerken AKP'li Fatma Şahin, "Uzlaşmada büyük mesafe kat ettik. İşçilerimizin büyük bölümü işlerinin başına dönüp çalışmaya başladılar" iddiasında bulundu. Sevda Karaca ise Şahin'i yalanladı. Karaca, "Patrondan gelen tekliflerin bir kısmını kabul etti işçiler, ama henüz uzlaşmaya varılmamış maddeler var. İşçiler son tekliflerini ilettiler. Hep birlikte direniş alanında işçilerin talebine ilişkin sonucu bekliyoruz. 5 fabrika önünde direnişe devam ediyoruz" dedi.

Ardından ise uzlaşma sağlandığı duyuruldu.

Fatma Şahin'in sözlerine işçiler tepki gösterdi

Görüşme için fabrikaya gelen Fatma Şahin, işçilere seslenip parton Ahmet Şireci'yi övdü. İşçiler ise Şahin'e tepki gösterdi.

Evrensel'in takip ettiği gelişmelere göre; kendisinin işçi bir babanın kızı olduğunu söyleyen ve "Sizden biriyim" iddiasını öne süren AKP'li Fatma Şahin, "Gaziantep'in diğer illerden farkı helal kazanç. Bu şehrin çocukları çalışmak zorunda. Şireci dediğiniz adam sizin çocuklarınız okula gitsin diye okul yapan bir adam. Dedim ki Başkanım 'Uyuşturucu sorunu var', AMATEM'i yaptı" gibi sözlerle patrondan övgüyle bahsetti.

İşçiler ise "Bize Şireci'yi anlatıyor. Biz Şireci'yi senden iyi tanıyoruz" diyerek tepki gösterdi. Şahin'in "Hakkımızı versin" diyen işçilere yanıtı ise "Verecek, veriyor. Adam 'Beni üzüyorlar' diyor" oldu.

Şahin ayrıca işçilere AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Enflasyon düşecek" vaadini de anlatıp direniş için "Bu işin kazananı vallahi billahi yok. Biz alın terinin mübarek olduğu…" şeklinde ifadeler kullandı.

İşçileri mücadeleyi bırakmaya ikna etmeye çalışan Şahin, hakları için direnen işçileri hukuksuz şekilde işten çıkaran patron için "Ben dün anlamadım. 'Ne diyorlarsa yapıyorum' diyor adam" dedi.

İşçiler ise hep bir ağızdan "Yapmıyor, yalan söylüyor, ne yaptı" diye karşılık verdi.

Şahin'in Ahmet Şireci için söylediği "Şu sanayideki en cömert adam" sözleri ise işçiler tarafından yuhalandı.

'Siz de fedakarlık edeceksiniz, Ahmet Bey de fedakarlık edecek'

CHP'li Melih Meriç de fabrikada yaptığı konuşmada işçilerden fedakarlık istedi! Meriç, "Siz de fedakarlık edeceksiniz, Ahmet Bey de fedakarlık edecek, bir şekilde arayı bulacağız" sözlerini sarf etti.

Fatma Şahin'in sözlerini tekrar ederek direnişin kimseye kazandırmayacağını iddia eden Meriç'e işçiler tepki gösterdi. Meriç, "Ya sinirlenmeyin…" dedi.

Bunun üzerine Fatma Şahin, işçilere taleplerini sordu. İşçilerin tepkileri üzerine CHP'li Meriç sesini yükselterek "Ya bi dinleyin arkadaşım lütfen ya. Kanuni hakkınız neyse o hakkınızı alacaksınız. Verecek diyorum verecek. Konuşuyorum, ne anlatıyorum" dedi.

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca İşçilerin temsilcisi olarak görüşmeye katıldı

Direnişin başından beri işçilerin yanında olan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ile BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen fabrikaya geldi.

Sevda Karaca, işçilere seslenerek işçilerin temsilcisi olarak görüşmeye katılmayı talep ettiklerini belirtti ve "Bu görüşmede sizin talepleriniz neyse ona ilişkin tartışmaya sizin adınıza sizin onayınızla dahil olacağım. Kabul mü" diye sordu. İşçiler hep bir ağızdan "Kabul" dedi. Karaca, "Hiç kimsenin sözü, görüşmesi, işçinin iradesinden üstün değildir. Her ne sunulursa sunulsun mesele işçinin onay vermesidir" dedi.

Karaca, görüşmeye dair yaptığı açıklamada, "Görüşmeler yapılmış. Fatma Hanım ve Melih Bey, size çeşitli rakamlar veriyorlar. Bu rakamları somut olarak yeniden duymak istiyorsanız kendilerinden yeniden rica edelim, tartışıp değerlendirelim. Yeniden somut rakamları duyalım, siz konuşun temsilci arkadaşlarınız aracılığıyla ve bir karara varalım, bu konuyu işçilerin de istediği gibi bitirelim" dedi.

'İşçiler ilk teklifi reddetti'

Ardından CHP'li Melih Meriç rakamları açıkladı: "Aylık 15 bin artı 300 lira devamlılık primi. Pazar mesaisi kanuni hakkınız neyse o. Bayram ikramiyesi toplam 3 bin lira."

Meriç'in "Erzağı bir şekilde yine Ahmet Bey size verir çünkü hayırsever bir işadamı" sözleri işçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Sevda Karaca, işçilerin ilk teklifi reddettiğini ve görüşmelerin sürdüğünü aktardı. Karaca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "uzalaşma" haberi yapan yerel basına da tepki gösterdi: "Gaziantep yerel basınından değerli gazetecilere sesleniyorum: İşçilerle görüşmeden, işçi temsilcileri ile görüşmeden uzlaşma ve anlaşma haberleri yapmanız doğru ve etik değil. Uzlaşma diye haber yaptığınız rakamlar, ilk teklifti, işçiler değerlendirdi ve kabul etmediler. Elbette işçiler bir uzlaşma arıyor, sabırla görüşmelerin sonucunu bekliyor. Gelen teklifi değerlendirip, karar verecekler. #Buradayız, direniş alanındayız. Gelip işçilere, işçi temsilcilerine sorarak olanın doğrusunu öğrenebilirsiniz."

Şahin'in 'uzlaşma' sözlerini Karaca yalanladı

AKP'li Fatma Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Uzlaşmada büyük mesafe kat ettik. İşçilerimizin büyük bölümü işlerinin başına dönüp çalışmaya başladılar" iddiasın ileri sürdü.

resim-2023-08-14-172913059.png

EMEP Milletvekili Sevda Karaca ise Şahin'i yalanladı. Karaca, "Şireci işçileri patrondan gelen teklifleri kendi temsilcileri ile birlikte değerlendiriyor, tartıyor, tartışıyor. Bu vakte kadar, görüşmeler sonucu patrondan gelen tekliflerin bir kısmını kabul etti işçiler, ama henüz uzlaşmaya varılmamış maddeler var. İşçiler son tekliflerini ilettiler. Hep birlikte direniş alanında işçilerin talebine ilişkin sonucu bekliyoruz. #Buradayız, işçilerle birlikte 5 fabrika önünde direnişe devam ediyoruz. Son noktada kararı işçiler birlikte verecekler. Hava 48 derece, sabır bol, birlik var, direniş sürüyor" bilgilerini aktardı.

Sonuç: Kazanım

İlerleyen dakikalarda ise taleplerini kararlılıkla savunan işçiler ile patron arasında uzlaşma sağlandı. Aylık 15 bin 500 lira talep eden işçiler 15 bin lira net aylık artı 300 lira devamlılık priminde uzlaştı. Pazar mesaisine 1500 lira ödenecek. İşçiler her bayram 2 bin 500 lira ikramiye alacak. Dışarıda geçirilen 6 günün 3'ünü patron karşılayacak. İşçilere ayrıca erzak yardımı ile hiçbir işçinin işten atılmayacağı, atılan işçilerin geri alınacağı sözü verildi.

Direnişlerini kazanımla sonuçlandıran Şireci işçileri, sevinçlerini mücadelenin başından beri yanlarında olan EMEP Milletvekili Sevda Karaca ve BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ile paylaştılar.

İşçiler Karaca'yı "Direne direne kazandık" sloganlarıyla uğurladı. Karaca, "Sizin birliğiniz kazandırdı arkadaşlar" dedi. İşçiler de "Siz de vesile oldunuz" yanıtını verdi. (Kısa Dalga)

Gündem