AP Türkiye Raportörü Amor: Gidişatı tersine çevirmek Erdoğan’ın elinde, isterse bir hafta içinde yapılabilir

AP Türkiye Raportörü Amor: Gidişatı tersine çevirmek Erdoğan’ın elinde, isterse bir hafta içinde yapılabilir
AP Türkiye Raportörü Amor, "Gidişatı tersine çevirmek Erdoğan’ın elinde, isterse bu bir hafta içinde yapılabilir" dedi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği’nin (AB) Dışişleri Bakanları toplantısına göre, AB Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye olumlu bakıyor. Ancak toplantıda bu ilişkilerin Türkiye’nin Kıbrıs ve insan hakları meselelerinde adım atması durumunda geliştirileceği kararı alındı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha güçlü bir ilişki geliştirmek için karşılıklı bir çıkar olduğuna inanıyoruz. AB’nin Türkiye ile ilişki kurması şart" dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor Gerçek Gündem'den Melisa Gülbaş'a yaptığı açıklamada uygulanan politika ve reformlar yüzünden Türkiye’nin her geçen gün Avrupa Birliği’nden uzaklaştığını söyledi.

Son 10 yılda işlerin daha da kötüye gittiğini ifade eden Amor, “Aslında tam olarak doğru olmayan şey, Türkiye'nin son 60 yıldır Avrupa Birliği'ne yaklaşmaya çalıştığı. Türkiye, özgürlüklerin kapsamını genişletmek, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında reformlar yürütmeyi bıraktı bu yüzden kaybetti” dedi.

Amor, “Benim fikrim ilişkimizin ana çerçevesi olan katılım sürecinin bir süre daha devam etmeyeceği yönünde” diye konuştu.

Amor, Türkiye'yle ilişkiler kurma konusuna her zaman olumlu baktıklarını söyledi. Ancak Amor’a göre sorulması gerek asıl soru Türkiye’nin demokratik olmak için yeterli siyasi iradeye sahip olup olmadığı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Üyelik sürecimizin yeniden canlandırılması konusunda olumlu bir kanaat var" açıklamasının aksine Amor Türkiye’nin mevcut sistemde AB’ye yaklaşmasının zor olduğu görüşünde. Türkiye’de aşırı merkeziyetçi bir sistem olduğunu ve tüm kararların tek bir kişi tarafından alındığını söyleyen Amor, gidişatı tersine çevirmenin Erdoğan’ın elinde olduğunu ifade etti. (Kısa Dalga)

Söyleşinin tamamı

Gündem