Araştırma: 10 memurdan 9'u maaş zammından memnun değil

Araştırma: 10 memurdan 9'u maaş zammından memnun değil
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) araştırmasına göre kamu çalışanlarının neredeyse tümü maaşlarından memnun değil.

KESK, Kamu Emekçileri Eğilim Yoklaması Araştırması'nı bugünkü basın toplantısında duyurdu.

Toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 'refahtan pay alması gerekenlerin sefaleti bölüştüğünü' belirterek memur ve memur emeklilerine ilk olarak yüzde 25 zam yapılacağını açıklandığı, ardından bunun yüzde 30'a çıkarıldığını ifade etti.

"Söz konusu artış sadece son altı ayda yaşanan gerçek enflasyonun yarısına bile denk gelmemektedir" diyen Bozgeyik, yılın ilk haftalarında temel gıda maddelerine gelen zamlardan bahsetti.

Zamlar memnun etmedi

KESK'in 7 - 14 Ocak tarihlerinde düzenlediği ankete 81 ilden 5 bin 948 kişi katıldı. Bu kişilerin 3 bin 592’si erkek, 2 bin 238’i de kadın olurken, 14’ü kendisini 'LGBTİQ+' olarak tanımladı. Katılımcıların yüzde 98,25’i kamu çalışanı yüzde 1,75’i de emekli.

Katılımcıların yüzde 38’i kira gideri olmadığını, yüzde 37’si kiracı olduğunu, yüzde 24’ü ise konut kredisi ödediğini ifade etti.

Her dört kamu çalışanından birisi konut kredisi ödediğini, her 100 kamu çalışanından 37’si ise kiracı olduğunu beyan etti.

Araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle:

* 5 bin 844 kamu çalışanından sadece 36’sı, yani her 1000 kamu çalışanından sadece 6’sı maaşlarına yapılan artışın yeterli olduğunu kaydetti.

* Katılımcıların 5 bin 808’i, yani yüzde 99,4’ü artışın yetersiz olduğunu söyledi.

* 104 emeklinin tamamı zammın yetersiz olduğunu kaydetti.

* Birden fazla seçeneğin işaretlenebildiği soruda katılımcıların yüzde 58'i geçinme sorunun için sendikaların grev yapmasını, yüzde 40'ı da miting düzenlemesini istedi. (Kısa Dalga)

Gündem