Araştırma: 12 bin akademisyen Türkiye’yi terk etti

Araştırma: 12 bin akademisyen Türkiye’yi terk etti
Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Türkiye'den giden 12 bin akademisyenin yurtdışında bilim ürettiğini belirtti.

Türkiye Bilişim Vakfı desteği ile beyin göçünün fotoğrafını çeken bir araştırma yapan Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ufuk Akçiğit, “Türkiye bir beyin göçü paradoksu yaşıyor” dedi. Akçiğit'in araştırmasına göre en verimli akademisyenler yurtdışına gidiyor, verimi arttıkça akademisyen Türkiye’ye dönmek istemiyor. Buna da beyin göçü paradoksu deniliyor.

Dünya gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre Prof. Dr. Ufuk Akçiğit’in yapay zeka desteği ile gerçekleştirdiği araştırma , 12 bin akademisyenin yurtdışında olduğunu gösteriyor.

Prof. Akçiğit, Türkiye Akademik Diaspora Raporu’na dair sunumunda 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olan araştırmada büyük verinin kullanıldığını, artık büyük veriyi kullanmanın akademik çalışmaların olmazsa olmazı olduğunu söyledi.

Prof. Akçiğit’in verdiği bilgiye göre yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ABD’deki araştırma tez konuları bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği gibi teknik alanlarda yoğunlaşıyor.

Araştırmanın detayları özetle şöyle:

Akademisyenler 5 gruba ayırılıyor. Bunlar içinde en yüksek verimliler yurt dışına gidiyor.

“Giden gitsin, geri dönen de çok” deniliyor ancak araştırma da ortaya koyuyor ki en düşük verimli akademisyenler geri geliyor.

Verimi arttıkça akademisyen Türkiye’ye dönmek istemiyor. Buna da beyin göçü paradoksu deniliyor.

ABD'de akademisyenlerin başlangıç maaşı Türkiye’nin 10 katı.

Bir akademisyen yurtdışına taşındığında ortalama verimliliği yüzde 28 artış gösteriyor.

Yurtdışı ile bağlantılı çalışan akademisyenlerin verimi yaklaşık yüzde 10 artıyor.

Türkiye’ye dönen akademisyenin verimi yüzde 10 düşüyor." (Kısa Dalga)

Gündem