Araştırma: 24 İngiliz tavşanı tarihin en büyük biyolojik istilasını gerçekleştirdi

Araştırma: 24 İngiliz tavşanı tarihin en büyük biyolojik istilasını gerçekleştirdi
Avustralya'da normalde görülmezken 1859 yılında İngiliz bir yerleşimci tarafından kıtaya götürülen 24 adet yaban tavşanının, bugün ülkedeki yaklaşık 200 milyon tavşanın atası olduğu saptandı.

Avustralya'da yapılan bir araştırma, İngiliz sömürgeciliğinin ve insanların doğa üzerindeki etkisinin yeni bir boyutu ortaya koydu. Araştırmaya göre, kıtaya 1859 yılında İngiliz bir yerleşimci tarafından getirilen sadece 24 adet yaban tavşanı, "ülkenin en yıkıcı biyolojik istilalarından birine" yol açtı.

Tarihi kayıtların incelendiği araştırmada, 1859 yılında İngiliz yerleşimci Thomas Austin tarafından kır-taya getirilen 24 yaban tavşanının, bugün Avustralya'da bulunan yaklaşık 200 milyon tavşanın ataları olduğu saptandı. Austin'in, Avustralya'da normalde görülmeyen bu tavşanları Melbourne'da yetiştirdiği, hayvanların sayısının sadece üç yıl içinde binlerle ölçüldüğü belirtildi.

ÇİFÇİLERİN İŞİNİ ZOR SOKUYORLAR

Avustralya'ya özgü olmayan bu tavşanlar 'istilacı' bir tür olarak görülürken, çiftçiler de çok hızlı çoğalan bu tavşanların ekinlerine ve topraklarına zarar verdiğini, bu durumun ciddi erozyona ve başka çevre sorunlarına yol açtığını söylüyor.

'TARİHTEKİ EN İKONİK BİYOLOJİK İSTİLALARDAN BİRİ'

Araştırmada da, "Biyolojik istilalar çevresel ve ekonomik bozulmaların önemli bir sebebi. Avustralya'nın Avrupa tavşanı tarafından sömürgeleştirilmesi de, tarihte bilinen en ikonik ve yıkıcı biyolojik istilalardan biri" denildi.

'EN HIZLI YAYILMA VAKASI'

Oxford Üniversitesi'nde araştırmacı ve söz konusu çalışmanın başyazarlarından biri olan Joel Alves, "Bulgularımıza göre, Avustralya'nın başka yerlerine de çeşitli tavşanlar getirilmiş olsa da, etkileri bugün hâlâ hissedilen bu yıkıcı biyolojik istilayı tetikleyen şey, tek bir grup İngiliz tavşanıydı. Bu olay tek başına Avustralya'da devasa bir felaketi tetikledi; tarihte, dışarıdan getirilen bir memelinin daha hızlı kolonileştiği bir vaka yok" dedi.

200 MİLYON TAVŞANIN ATASI

Araştırmaya göre, Avustralya'ya 1788'de giden ilk İngiliz koloni gemilerinde de beş tavşan bulunuyordu. Sonraki 70 yıl boyunca da en az 90 kez kıtaya tavşan götürüldü. Ancak Avustralya'da hakim tür olan tavşanların izi, 1859'da İngiliz yerleşimci Thomas Austin tarafından götürülenlerde bulundu.

Ülkedeki 200 milyon yaban tavşanı ile bu hayvanlar arasında ilişki kurulurken, araştırmacılar, "Tüm zamanların en ikonik biyolojik istilalarından birini ateşleyen şey, küçük bir grup yaban tavşanının genetik kodlarıydı" dedi.

'TEK BİR KİŞİNİN EYLEMLERİ ÇEVRE ÜZERİNDE YIKICI OLABİLİR'

Söz konusu tavşanların yabani olmaları sayesinde Avustralya'nın zorlu koşullarında hayatta kalabildiği belirtilirken, araştırmada "Bu bulgular önemli çünkü biyolojik istilalar küresel biyoçeşitliliğe karşı önemli bir tehdit ve eğer bunları önlemek istiyorsanız, başarılı olmalarını sağlayan şeyi anlamanız gerekir" denildi. "Bu olay, tek bir kişinin veya az sayıda kişinin eylemlerinin, çevre üzerinde yıkıcı bir etkiye yol açabildiğinin bir hatırlatması" ifadeleri kullanıldı. (Kısa Dalga)

Dünya