Araştırma: Deprem sonrası çocukların yüzde 75'inde stres arttı

Araştırma: Deprem sonrası çocukların yüzde 75'inde stres arttı
Areda Survey’in araştırmasına göre depremden sonra her 100 çocuktan 75'inin stresi arttı.

Araştırma Şirketi Areda Survey, 2-15 Mart tarihlerinde farklı kentlerde 7-18 yaş arası çocuğu bulunan 1.100 kişinin katılımıyla hazırladığı anketin sonucunu duyurdu.

‘Deprem ve Çocuk’ araştırmasına göre çocukların yüzde 66’sında yaşam motivasyonunda kayıp, yüzde 74,6’sında stres artışı ve gerginlik görüldü.

Katılımcıların yüzde 52,6’sının çocuklarında okula gitmek isteğinde olumsuz düşünce değişikliği oldu.

Yüzde 65,6‘sı ise çocuklarının arkadaşlık ilişkilerinde problem oluşmadığını belirtti.

Yarısı kabus görüyor

cocuk-deprem-anket.jpg

Yüzde 61,2‘sinin çocuklarında aileden ayrı kalma kaygısı oluştu, yüzde 55,5’inin çocuklarında ise güven eksikliği gözlemlendi.

Katılımcıların yüzde 60,3’nün çocuklarında ölüm korkusu/kaygısı, yüzde 64,6‘sının çocuklarında duygusal donukluk gözlemlendi.

Yüzde 48,3’nün çocukları ise gece uykularında kâbus sorunu yaşıyor.

'Güvendeyiz' mesajı verilmeli

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akın, ailelerin çocuklarına depremle ilgili bilgi vermeleri gerektiğini ifade etti.

Akın, 'depremin değil tedbirsizliğin tehlikeli olduğunun' anlatılması gerektiği belirterek, ailelerden evlerinin güvenli olduğuna yönelik telkinle çocuklarının emniyette hissetmelerine destek olmalarını istedi.

Oranın yüksekliğine işaret etti

Prof. Dr. Ahmet Akın, şunları söyledi: "Aileden ayrılma kaygısı ve stresin yüzde 60'ların üzerinde olması ciddi bir uyarı olarak görülmelidir. Ailelerin bu noktalarda çocuklarına daha fazla zaman ayırması, onların sosyal ortamlara adapte olmasına destek olması ve yanlarında olduklarını hissettirmesi son derece önemlidir."

'İki-üç aya normale dönmeli'

Prof. Dr. Akın, 'ölüm kaygısı', 'duygusal donukluk', 'okula gitmeme isteği' ve 'uyku problemleri'nin büyük afetlerden sonra görülmesinin son derece olağan durumlar olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tepkilerin normalde sağlıklı bir aile ortamı ve sosyal destekle iki üç ay içinde normale dönmesi gerekir. Aksi takdirde kronikleşir uzun süreli hale gelebilir. Bu nedenle iki üç hafta sonrasında hala bu tepkiler devam ediyorsa mutlaka uzman desteğine başvurulması gerekmektedir." (DHA)

Gündem