Araştırma: "Gençlerin yüzde 25.4'ü CHP, yüzde 20.4'ü AKP diyor"

Araştırma: "Gençlerin yüzde 25.4'ü CHP, yüzde 20.4'ü AKP diyor"
Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) Türkiye ortaklığı ile yapılan Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması'na göre "Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna, gençlerin yüzde 25,4’ü CHP, yüzde 20,4 AKP dedi.

Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) ve Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) Türkiye ortaklığı ile yapılan Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması, gençlerin taleplerini ve siyasete bakışını ortaya koydu.  MetroPoll tarafından gerçekleştirilen saha araştırmasında gençler, iş bulma ve kaliteli eğitime erişme vaatlerinde bulunanlara oy vereceklerini belirtti.

BirGün'ün haberine göre  araştırma raporunda, şu tespitler yer aldı:

*"Araştırmaya dahil olan gençlerin yüzde 68,9’luk bir kısmı, belediye meclislerinde gençlik kontenjanları olmasını savunurken yüzde 61,5’lik bir kısmı ise gençlerin yerelde karar alma mekanizmalarına katılımının en etkili yollarından birinin sosyal medya araçları olduğunu düşünmektedir.

* Gençlerin yüzde 70’i, kadınların parti liderlerinden daha az destek gördüğünü belirtmektedir. “Cinsel taciz, kadınların siyasette başarılı olmasını engelliyor mu?” sorusuna, gençlerin yüzde 41,9’luk bir oranda “Kesinlikle katılıyorum” cevabı verildiği görüldü.

*Gençlere en önem verdikleri seçim vaatleri sorulduğunda yüzde 48,3’lük bir oranla, “İş bulma, istihdam yaratma” cevabı alındı. 

*“Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna, yüzde 25,4’lük bir oranla "CHP" cevabının verildiği görülmüştür. Bunu yüzde 20,4 ile AKP takip etmektedir. Öte yandan bu sorunun ilgi çeken bir diğer çıktısı ise, kararsız ve ‘Cevap yok’ şeklinde yanıt veren kitlenin, toplamda yüzde 25,6’lık bir oranda olmasıdır. Öte yandan gençlerin protesto oyu kullanmaya eğilimli olduğu da yüzde 11,8 gibi bir oranla görülmektedir."

HABERİN TAMAMI

Gündem