Araştırma: Pandemi dünya genelinde yaşam süresinin kısalmasına neden oldu

Araştırma: Pandemi dünya genelinde yaşam süresinin kısalmasına neden oldu
Yeni bir uluslararası çalışmaya göre Covid-19 pandemisi, geçtiğimiz yıl dünya genelinde yaşam süresinin kısalmasına neden oldu.

Oxford Üniversitesi’nin halk sağlığı profesörlerinden Nazur İslam'ın liderliğinde bir grup araştırmacı, üst orta ve ve yüksek gelirli 37 ülkede yaşam sürelerinde görülen değişiklikleri inceledi. 2005-2019 yılları arasındaki süreyi kıyaslama ölçütü olarak alan çalışma, ölenlerin yaşlarıyla ortalama yaşam sürelerini kıyasladı.

İngiliz bilim dergisi BMJ'de bu hafta yayınlanan çalışmaya göre Rusya, ortalama ömür süresindeki düşüşün en yüksek olduğu ülke. Buna göre Rus erkeklerinin yaşam süreleri 2,33 yıl, kadınlarınınsa 2,14 yıl kısaldı. İkinci sırada yer alan ABD'de erkekler 2,27, kadınlarsa 1,61 yıl kaybetti. Rusya ve ABD'yi erkeklerin 1,96, kadınlarınsa 1,37 yıl kaybettiği Bulgaristan izliyor.

Araştırma, 31 ülkede ortalama yaşam sürelerinde kısalma görüldüğünü ortaya koyuyor. Uzmanlara göre bu ülkelerin nüfusları, yaşam sürelerinden 28 milyon yıl kaybetti.

Danimarka, İzlanda, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore ve Tayvan ise araştırma kapsamında ortalama yaşam süresinin uzadığının ya da sabit kaldığının belirlendiği altı ülke oldu.

Araştırmacılar Asya, Afrika ve Latin Amerika'daki ülkelerin çoğunun veri eksikliği nedeniyle çalışma kapsamına alınmadığını, bunun, pandeminin gerçek maliyetinin daha da yüksek olabileceği anlamına geldiğini söylüyor.

Corona virüsü pandemisi, ilk kez Çin'de 2019 yılı sonunda tespit edilmesinden bu yana 5 milyon insanın ölümüne neden oldu. Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre ABD, 750 bin 430 ölümle tüm dünyada Corona enfeksiyonu nedeniyle en fazla sayıda insanın hayatını kaybettiği ülke. (Kaynak: VOA)

Sağlık