Arjantin'de diktatörlük döneminin 19 subayına hapis cezası verildi

Arjantin'de diktatörlük döneminin 19 subayına hapis cezası verildi
Latin Amerika ülkesi Arjantin'de, 1976-1983 arasındaki diktatörlük döneminde binlerce solcunun kaybedildiği ve işkence gördüğü 'Kirli Savaş'la hesaplaşma sürüyor. Son olarak, 19 eski subay insanlık suçlarından hüküm giydi.

Arjantin'de bir mahkeme, 1976-1983 arasındaki askeri diktatörlük döneminde işlenen insanlık suçları nedeniyle 19 eski subaya hapis cezaları verdi. Başkent Buenos Aires'teki federal mahkemede yargılanan bu kişiler, 350'den fazla kişiye yönelik zorla kaybetme, cinayet, işkence ve çocukların kaçırılması gibi suçlardan hapis giydi.

Arjantin'de 'Kirli Savaş' olarak anılan diktatörlük döneminde, çoğunluğu sol görüşlü olmak üzere yaklaşık 30 bin kişi kaybedildi. Ülkede bu dönemle hesaplaşma sürerken, çok sayıda askeri yetkili hapis cezalarına çarptırıldı.

Son kararla hüküm giyenler arasında, daha önceden insan hakları ihlallerinden ceza alan eski general Santiago Riveros da bulunuyor. İnsan kaçırma, tecavüz ve cinayet dahil 100'den fazla suçtan hüküm giyen Riveros müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme eski subaylara, 1976 yılında Buenos Aires'teki Mercedes Benz fabrikasından yedi işçinin kaçırılması konusunda da cezalar verdi. Otomobil işçileri, şirketin yöneticilerinin desteğiyle askeri güçler tarafından kaçırılmıştı. Mahkemede, şirket yöneticilerinin bu işçilerin "sendika üyesi olması veya diğer çalışanları örgütledikleri" iddiasıyla askeri yetkililere şikayette bulunduğu belirtidi.

Kaçırılan işçiler, diktatörlük döneminde işkence ile nam salan Campo de Mayo adlı 'gizli' askeri yerleşkeye götürüldü. İşçilerin altısından bir daha haber alınamadı.

Buenos Aires'in hemen dışındaki Campo de Mayo'ya bu dönemde yaklaşık 6 bin kişinin götürüldüğü düşünülüyor. Bu kişilerin birçoğu 'kayıp' statüsünde. (Kısa Dalga)

Dünya