Artık sadece müzelik: Akdeniz'de 'Pinalar'ın nesli tükendi

Artık sadece müzelik: Akdeniz'de 'Pinalar'ın nesli tükendi
Akdeniz ve Ege'de kirlilik ve kaçak avcılık gibi nedenlerle popülasyonu azalan çift kabuklu yumuşakça pinalar, son olarak 2016'da ortaya çıkan bir parazit nedeniyle Antalya Körfezi'nde tamamen yok oldu.

Antik Mısır ve Roma dönemlerinden itibaren farklı amaçlarla kullanılan pinalar, deniz tabanında yarı gömülü hareket ediyor.

Çoğunlukla Akdeniz'deki Posidonia Çayırları'nda (deniz çayırları) bulunan pinalar, suyu süzerek besleniyor. 50 yıl kadar yaşayabilen bu canlıların popülasyonu, günden güne azalıyor.

Son yıllarda özellikle denizdeki kirlilik, kaçak avcılık, trol balıkçılığı ve gemilerin çapalarından kaynaklı popülasyonu düşen pinalar, 2016 yılında ortaya çıkan 'Haplosporidium Pinnae' isimli parazit nedeniyle ayrıca yok olma noktasına geldi.

Artık sadece müzelik: Akdeniz'de 'Pinalar'ın nesli tükendi

2019 yılında Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nce (IUCN) nesli kritik düzeyde olarak belirtilen pinalar, Antalya Körfezi'nde tamamen tükendi.

Körfezde tükenen tür, şimdilerde Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde kurulan müzede sergilenmeye başlandı.

'EKOSİSTEME FAYDASI OLAN BİR CANLI'

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, şunları söyledi: "Pina, çift kabuklulardan bir midye türü. Özellikle koylarda yaşamını sürdüren bir tür. Bu tür, suyu filtre ederek beslenen ekosisteme faydası olan bir canlıdır. Pinada şu an bir hastalık var ve popülasyonu çökmeye başladı. Daha önce koylarımızda dikkat edilmediği için, önceki kırımlar çapa ve zincirlerden oldu. Arkasından da hastalık gelince Antalya Körfezi'nde pina kalmadı. Ege Bölgesi'nde hastalığın durumunu çok iyi bilmiyorum ama orada da çöktüğünü duyuyoruz."

Artık sadece müzelik: Akdeniz'de 'Pinalar'ın nesli tükendi​​​​​​​

'2 TÜR PİNA VARDI ANCAK HİÇBİRİ KALMADI'

Pinaların IUCN'nin kırmızı listesinde, nesli giderek azalan türler içerisinde yer aldığını belirten Prof. Dr. Gökoğlu, "Pinalar artık bölgemizde kalmadı. Antalya Körfezi'nde 2 tür pina vardı ancak hiçbiri kalmadı. Çocuklarımıza ancak müzelerdeki örneklerini gösterebileceğiz. Bunların kabukları Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ndeki müzede var. Sıklıkla dalıyorum, bundan 8 yıl öncesinde yat limanı önünde çok sayıda pina oluyordu" diye konuştu. (DHA)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Yaşam