Artvin'de sınır kapısı muamması: 10 yıldır resmen var, fiilen yok

Artvin'de sınır kapısı muamması: 10 yıldır resmen var, fiilen yok
Gürcistan sınırındaki Borçka ilçesinde 'kağıt üzerinde kurulan' Muratlı Sınır Kapısı'nın 10 yıldır faaliyete geçmesi bekleniyor.

Artvin’in Gürcistan sınırındaki Borçka ilçesinde açılmasına karar verilen Muratlı Sınır Kapısı, aradan yaklaşık 10 yıl geçmesine rağmen hâlâ hizmete girmedi.

Bakanlar Kurulu, Artvin’in Borçka ilçesinde Muratlı Gümrük Müdürlüğü kurulmasına karar vermiş; bu karar, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan imzasıyla 31 Ağustos 2013'te Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen sınır kapısının açılmaması Borçka’da tepkilere neden oldu.

Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, konuya ilişkin şunları söyledi: “Muratlı Sınır Kapısı son zamanlarda Borçka’nın gündeminde sık konuşulur oldu. Nedeni de şu; Sarp Sınır Kapısı’ndaki aşırı yığılma. Hopa’da, Kemalpaşa’da Arhavi ve Fındıklı’ya kadar TIR kuyruklarının olduğunu hepimiz görüyoruz. Ve o bölgede bu hem hayatı olumsuz etkilediği gibi trafiği de olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda insanların yaşam alanlarını işgal etmiş durumda TIR’lar.

'Nedenini merak ediyoruz'

Muratlı Sınır Kapısı, Resmi Gazete’de fiilen varlığı yayınlanmışken şu anda kendisi yok. Muratlı Sınır Kapısı’nın Borçka’ya kazandırılması halinde bütünüyle hizmet edeceğini bile bile bu sınır kapısı nedense açılmıyor. Hepimiz merak ediyoruz doğrusu ve bunu Borçka da merak ediyor. Bu konuda biz, belediye olarak bizim üzerimize düşen ne varsa her türlü katkı sunmaya hazırız. Bu sadece belediyelerin değil siyasi iradenin de hükümetin de ve sivil toplum örgütlerinin de hep beraber bir araya gelip, Muratlı Sınır Kapısı’nın açılmasıyla ilgili taleplerimizi en yükseklere kadar çıkarmamız ve bu talebimizin gerçekleşmesi için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bununla ilgili zaman zaman toplantılar yapmamıza rağmen sesimizi tam olarak hükümete duyurmuş değiliz. Ve bir an önce Muratlı Sınır Kapısı’nın açılmasını talep ediyorum. Sadece ben değil, bütün Artvin aslında bunu talep ediyor. Umarım yetkililer de bizim sesimizi duyar ve bu konuyla ilgili adımlar atarlar.”

Esnaflar açılmasını istiyor

Borçka Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Özkan da şunları kaydetti: “Sınır kapısı için mücadeleler veriyoruz ama herhangi bir çalışma yok. Muratlı Sınır Kapısı’nın açılmasını istiyoruz. Bu konuda gereğinin yapılmasını rica ettik. Sınır kapısının açılmasını ön plana çıkarmaya çalıştık. Kemalpaşa-Arhavi arasında oluşan TIR kuyruğu, malum zaman zaman kazalara da neden oluyor. Bunun için çalışmalar yapılmalı. Biz, esnaf odası olarak elimizden geleni yapmak istiyoruz. Sınır kapısının açılması halinde Borçka esnafının da yüzü bir nebze olsun güler. Bunun için de iyi bir çalışmaya ihtiyaç var.” (ANKA)

* Fotoğraf: Wikipedia / Büşra Yetmen

Gündem