Artvin'de yaş çayda kota ve kontenjan uygulamasına karşı eylem yapan çay üreticileri yargılanıyor

Artvin'de yaş çayda kota ve kontenjan uygulamasına karşı eylem yapan çay üreticileri yargılanıyor
Artvin'de yaş çayda kota ve kontenjan uygulamasına karşı eylem yapan çay üreticilerinin yargılandığı davada bir sonraki duruşma 20 Ekim'e ertlendi.

Artvin'in Hopa ilçesinde 27 Mayıs 2021'de yaş çayda kota ve kontenjan uygulamasını protesto ettikleri için darbedilerek ve ters kelepçeyle gözaltına alınan çay üreticileri hakim karşısına çıktı.

Artı Gerçek'ten Atakan Asılbay'ın duruşmadan aktardığına göre Hopa 2.Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada "izinsiz gösteri düzenlemek ve yönetmek", "2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet", "görevi yaptırmamak için direnme" gibi suçlamalarla yargılanan 20 çay üreticisinden 10'u hazır bulundu. Dosyada üç polis de şikayetçi sıfatıyla yer aldı.

'O gün orada toplanan üreticilere polis tarafından zor kullandı'

Sanıklardan Volkan Altunkaya "O gün ters kelepçe yapılarak gözaltına alındım. Amacımız sadece çayda yaşanan sorunları aktarmaktı. Polis, 'Sizi almadan' gitmeyeceğiz' dedi. İsimlerimiz önceden belirlenmişti. Yaşlısından gencine o gün orada toplanan üreticilere polis tarafından zor kullandı. Biz kimseye mukavemet etmedik veya direnmedik" dedi.

Savunmaların ardından duruşma 20 Ekim 2023'e ertelendi.

'Hakkımızı savunmaya devam edeceğiz'

Mahkeme çıkışı konuşan Kahan Kabaosmanoğlu, "Polis tarafından işkenceyle gözaltına alındık. Bizim emeğimizi sömürenler hakkımızı savunmamıza bile izin vermedi. Bizler bu davalarla susturmaya çalışsalar da hakkımızı savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'Bugün yargılanması gereken o gün orada emri verenlerdir'

Canan Ustabaş da "Bizi özel sektöre mahkum ettikleri bir dönemde hakkımız için sokaktaydık ve bu yüzden yargılandığım için pişman değilim. O dönem, özel sektörlerle anlaşıp taban fiyatın altında çay almamalarını istedik. O yüzden bu eyleme katıldım. Arkadaşlarımız işkenceyle gözaltına alındı ve darp edildi. Bugün yargılanması gereken o gün orada emri verenlerdir" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem