Asgari ücret maratonu başlıyor: 'Pazarlık 8250 TL'den başlayacak' iddiası

Asgari ücret maratonu başlıyor: 'Pazarlık 8250 TL'den başlayacak' iddiası
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını bugün yapacak. Komisyon üyesi TÜRK-İŞ’in çeşitli kurullarında pazarlığın 8 bin 250 TL’den başlamasının beklendiği vurgulanıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yüksek oranlı ücret artış beklentisi, düşen büyüme hızı ve Avrupa’da durgunluk işaretleri altında, 2023’te uygulanacak ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısını yapacak. İkinci toplantı 14 Aralık günü gerçekleştirilecek. ekonomim.com'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre işçi kanadının bu komisyonda öncelikli olarak asgari ücretin ekonomi açısından ulaştığı konumu sorgulayacağı vurgulandı.

Komisyon toplantısı öncesi işçi kesimi de pozisyonunu güçlendirdi. Komisyon üyesi TÜRK-İŞ’in çeşitli kurullarında pazarlığın 8 bin 250 TL’den başlamasının beklendiği vurgulanıyor. Bunda, 2022’de artışların vergideki iyileştirmeler hariç reel tutarındaki artış hesabı dikkate alınıyor.

İşçi kesimi ayrıca gelir vergisi dilimlerinin adil biçimde belirlenmesini kritik unsur olarak masaya koyacak. İşçi kanadının asgari ücretin seviyesi kadar, gelir vergisi dilimlerinin ayarlanmasını da kritik bulduğu kaydedildi.

Asgari ücretin yıl içinde vergi diliminin üst basamağa çıkması bir yana, toplu sözleşme uygulanan yerlerde yıl içinde birkaç kez farklı ücret hesaplamalarının gündeme geldiği, bunun da ücret yüksekliğinden değil, gelir vergisi dilimlerinin düşük belirlenmesinden kaynaklandığı vurgulandı. İşçi kanadı, işveren tarafının da bu düzenlemeye sıcak bakacağını tahmin ediyor.

Gündem