Atık barajı ‘çöken’ profesör, Meclis’e ders vermeye geldi
İBRAHİM GÜNDÜZ
13 Şubat 2024 tarihinde yaşanan İliç-Çöpler Faciası üzerine TBMM’de kurulan Araştırma Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplanan Komisyon, Gümüşhane Üniversitesi’nden bir grup öğretim üyesinin İliç-Çöpler Faciasıyla ilgili görüşlerini dinledi.
Deprem fay hattı üzerinde
Komisyonda ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Selçuk Alemdağ, Çöpler Altın Madeni’nin deprem fay hattının üzerine kurulduğunu ve hissedilemeyecek derecedeki küçük depremler ile liç sahası yakınındaki patlatmaların madendeki çökmeyi tetiklemiş olabileceğini söyledi. 13 Şubat 2024 günü yani facia günü, madenin liç sahasında çekilen çatlama görüntülerinin aslında çok güçlü bir mesaj verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Selçuk Alemdağ, liç yığınında çok fazla siyanürlü solüsyonun kullanıldığının ve mevsimsel yağışların da hesaplanamadığının anlaşıldığını ifade etti.
Şirketlere proje hazırlıyoruz
Konuşmasının bir yerinde zaman zaman maden şirketlerine projeler hazırladıklarını da ifade eden Prof. Dr. Alemdağ, kendisinin de Yıldızlar Holding için maden projeleri hazırladığını ifade etti. Bu açıklaması üzerine CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, 18 Kasım 2021 tarihinde, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi Yedikardeş köyü yakınlarında faaliyet gösteren Yıldızlar Holding’e ait kurşun-çinko-bakır madeninde yaşanan atık barajı faciasını hatırlattı. Yıldızlar Holdingin madeninde yaşanan olayda, atık barajının çökmesi sonucunda binlerce ton ağır metaller içeren ve tehlikeli ve zehirli kimyasallar içeren atık önce Darabul deresine oradan da Kelkit Vadisine ve Kelkit çayına ulaşmıştı.
Çöken barajın ön bendini yapmış
CHP’li Müzeyyen Şevkin, “Şebinkarahisar-Yedikardeş köyünde çöken atık barajının projesini de siz mi hazırladınız?” diye sorunca, Profesör Dr. Selçuk Alemdağ, “Biz atık barajının ön bendinin projesini yapmıştık. Barajın arka tarafında bizden önce yapılan bentler çöktü, bizim bendin üzerinden aşarak vadiye aktı” diye konuştu.
Prof. Dr. Alemdağ, “Peki projenizi hazırlarken arkadaki bentlerin zayıf olabileceğini ve daha yüksek bir bent yapmanız gerekebileceğini düşünemediniz mi?” şeklindeki bir soruyu da yanıtsız bıraktı.
Çöpler’deki ÇED iptal davasında bilirkişi olmuşlar
Bu arada Prof. Dr. Selçuk Alemdağ ve ekibinin TMMOB’nin 2023 yılında Çöpler Altın Madeni’ndeki ikinci kapasite artışı ÇED’ine ve atık barajının genişletilmesi için “ÇED gerekli değildir” kararlarına karşı açtıkları davada mahkemece bilirkişi tayin edildikleri ortaya çıktı.
Prof. Dr. Alemdağ, 2023 Aralık ayının başında bilirkişi olarak Çöpler’e gittiklerini ve raporlarını hazırlarlarken de 13 Şubat faciasının yaşandığını söyledi. Prof. Dr. Selçuk Alemdağ’ın başkanlığını yaptığı bilirkişi heyeti Erzincan İdare Mahkemesi’ne bilirkişi raporunu üç gün önce yani 8 Haziran 2024 tarihinde sunmuş. Prof. Alemdağ, kapasite artışına olumsuz görüş bildirdiklerini açıkladı.
Yani bu açıklamaya göre, TMMOB’un açtığı davada Erzincan İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verseydi, yani madenin çalışmasını durdurup bilirkişi raporunu bekleseydi belki de facia yaşanmayacaktı. 9 işçi de hayatını kaybetmeyecekti.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.