Av. Doğan Erkan: Kişisel verilerin çalınmasında sorumluluk Cumhurbaşkanlığı’nda, görevi ihmal suçu var

Av. Doğan Erkan: Kişisel verilerin çalınmasında sorumluluk Cumhurbaşkanlığı’nda, görevi ihmal suçu var
Avukat Doğan Erkan, “Yurttaşın verilerinin çalındığını şu an için bilmesi imkânsız. Devletin, hangi yurttaşların bilgisinin çalındığını tespit edebilmesi gerekiyor" dedi.

Milyonlarca kişinin verilerinin çalınarak, internet sitelerinde yayınlanmasına dair resmi makamlardan açıklama gelmezken, Avukat Doğan Erkan, sorumluluğun cumhurbaşkanlığında olduğunu savundu.

Birgün’den Aycan Karadağ’a konuşan Erkan, “e-Devlet en son cumhurbaşkanlığına bağlandı. Bu yüzden verilerin çalınmasında sorumluluk Cumhurbaşkanlığı’nındır. Bu birimlerdeki görevliler, görevi ihmal suçu işlemiş demektir. Bu verilerin korunmasını sağlamaları gerekiyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı, e-Devlet şifresinin çalınmasından kaynaklı bir yurttaşın başına gelebilecek herhangi bir olaydan da sorumludur” dedi.

Yurttaşlar suç duyurusunda bulunabilir

Yurttaşların suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyleyen Erkan, “Yurttaşın verilerinin çalındığını şu an için bilmesi imkânsız. Devlet en azından bunun için bir sistem kurmalı. Devletin, hangi yurttaşların bilgisinin çalındığını tespit edebilmesi gerekiyor. Bu yüzden kapsamlı bir çalışma yapılmalı. Bunlar tespit edilemiyorsa bilişim sistemimiz yok demektir” ifadelerini kullandı.

“Merak edip bilgilerini girmesinler”

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik ise "Teknik ekiplerimiz ile detaylı inceleme yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Veri sızıntısının büyüklüğünü ve verilerin güncelliğini tespit etmeye çalışıyoruz. Bu verileri paylaştığını iddia eden, bu ve benzeri siteler yoluyla da veri hırsızlığı yapılabilir. Bu nedenle yurttaşlarıma tavsiyemiz, merak edip kendi verilerini sorgulamak için bile bu tarz sitelere giriş yapmamaları ve kişisel verilerini paylaşmamalarıdır” dedi.

Çelik, şöyle devam etti: “Yurttaşların hangi bilgilerin çalındığı konusunda mutlaka bilgilendirilmesi, olası dolandırıcılık girişimlerine karşı duyarlı olmaları sağlanması için çalışma yürütüyoruz."

Twitter hesabından tepki gösteren Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise “TC kimlik bilgisi, telefon numarası, adresi, ücretsiz üyelik karşılığında; tapu ve diğer bilgiler ücretli üyelik karşılığında bulunabildiğine dair haberlerin kamuoyuna yansıması üzerine meclis araştırması talep ettik; AKP-MHP oylarıyla reddedilmişti. Önergemizi reddedenler, milyonlarca yurttaşın en mahrem bilgilerinin yayılması ve maruz kaldığı risk için ne yapmayı düşünüyor” ifadelerini kullandı.

Skandala tepki gösteren TTB Aile Hekimliği Kolu’nun açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı: “Kişilerin her türlü bilgisi çalınmış, elden ele dolaşıyor, sorumlulardan ses yok! Nerde KVKK, nerde gizlilik!” (Kısa Dalga)

Gündem