Avrupa Parlamentosu: Demirtaş'ı, Kavala'yı, HDP'lileri bırakın, Kaftancıoğlu'na yargısal tacizi durdurun
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Brüksel'de temaslarda bulunduğu saatlerde Avrupa Parlamentosu başta Selahattin Demirtaş olmak üzere siyasi tutukluların serbest bırakılması için sert bir karar aldı.
Euronews'in haberine göre, kararda Demirtaş'ın için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda 'derhal koşulsuz bir biçimde' serbest bırakılması istendi.
Demirtaş'a yönelik tutum ve tavırdan ötürü Türk yetkililerin kınandığı ifade edilen kararda Demirtaş'ın hukuksuz tutukluluğunun 4 yıla uzatılmasının kendisine, ailesine ve siyasi partisine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar açan "zalimane" bir siyasi cezalandırma olduğu ifade edildi. AP kararında "AP, AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu ısrarla hatırlatır ve bu da Türk yetkililerin Demirtaş'ı derhal serbest bırakması anlamına gelmektedir. Bunu yapmadığı süre boyunca Türkiye'nin hem AİHM hem de kendi iç hukukunu ihlal etmekte olduğunu hatırlatır" denildi.
Kararda, Figen Yüksekdağ'a da yönelik tüm suçlamaların düşürülmesi, tüm HDP'li tutukluların "serbest kalması ve tüm bu kişilerin tehditlerden ve baskıdan azade şekilde demokratik haklarını kullanmaya devam edebilmeleri" talep edildi.
"Canan Kaftancıoğlu'na siyasi ve yargısal tacizi durdurun"
Kararda, Canan Kaftancıoğlu'nun siyasi saiklerle Eylül 2019'da 10 yıl hapse çarptırıldığı ve Aralık 2020'de yeni bir suçlama ile hakkında bir 10 yıl daha istenildiği hatırlatırılarak "Kaftancıoğlu'nun da sürekli olarak siyasi ve yargısal tacize uğramasından ciddi şekilde endişe duyulduğu" belirtildi.Sivil toplum ve Kavala
Kararda şöyle denildi: "AP, Türkiye'de giderek zemini daralmakta olan sivil toplum ve erozyona uğratılan temel haklar ve özgürlükler ve hukukun üstünlüğü konusunda da büyük endişe duyduğunu ifade eder. Özellikle yargı bağımsızlığı konusuna dikkat çekerek akademisyen, gazeteci, insan hakları aktivisti, ruhani liderler, avukatlar ve LGBT bireylerin yargısal tacizine bir son verilmesi çağrısında bulunur. özellikle önde gelen bir sivil toplum figürü olan Osman Kavala'nın da AİHM kararları çerçevesinde serbest bırakılması çağrısında bulunur.
Basın özgürlüğü
Türkiye'deki basın özgürlüğü durumu da AP için yüksek derecede endişe kaynağıdır. Türkiye'ye gazetecilerin güvenliğini sağlama konusunda gerekli adımları atma çağrısı yapar. Ayrıca gazetecilere, medya profesyonellerine, karşı da siyasi saiklerle açılmış davaların son bulması için çağrı yapar. Sosyal medya hesaplarının, linklerin kapattırılması, sansürlenmesi gibi uygulamaların da son bulmasını ister."
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.