Avrupa Siyasi Topluluğu'na Türkiye de davetli

Avrupa Siyasi Topluluğu'na Türkiye de davetli
AB üyesi olmayan ancak Brüksel ile yakın ilişki içinde bulunan ülkelerin katılımı ile kurulacak Avrupa Siyasi Topluluğu'nun ilk toplantısı 6 Ekim'de Prag'da yapılacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önerisiyle kurulan platforma Türkiye de dahil edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önerisiyle, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ancak AB ile yakın ilişki içinde olan komşularının da katılımı ile kurulacak Avrupa Siyasi Topluluğu projesi hayata geçiyor. Avrupa Birliği, 6 Ekim'de Prag'da yapılacak ilk toplantıya, aralarında Türkiye ve İngiltere'nin de bulunduğu 17 ülkenin davet edilmesini kararlaştırdı.

VOA Türkçe'nin Paris muhabiri Arzu Çakır'ın haberine göre zirveye, katılımı konusunda bazı ülkelerin çekince koyduğu Türkiye ve İngiltere'nin de davet edilmesi kararlaştırıldı. Buna göre, Avrupa Siyasi Topluluğu kurulmasına ilişkin 6-7 Ekim'de AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yapılacak toplantılara, 27 üye ülkenin yanı sıra 17 komşu ve aday ülke ile birlikte toplam 44 ülke katılacak.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve daimi büyükelçilerin hazırlık toplantısının ardından, diplomatlar tarafından Brüksel'de gazetecilere yapılan açıklamaya göre, AB üye devletlerine ek olarak, üyelik süreci devam eden Türkiye ile Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'ın yanı sıra, İngiltere, Norveç, İsviçre, Ukrayna, Moldova, İzlanda Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Lichtenstein hükümet ve devlet başkanları da davet edilecek.

Ancak Avrupalı diplomatik kaynaklar arasında "listenin kesinleştiği" yönünde farklı görüşler dile getiriliyor. AFP haber ajansına konuşan bir kaynak, "Bu liste artık kesin" derken, bir başka diplomat, "istişarelerin devam ettiğini" bildirdi.

Prag'daki ilk zirve, açılış, genel kurul toplantısı, yuvarlak masa toplantıları, ikili toplantılar ve kapanış yemeğinden oluşacak.

AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU NEDİR?

Avrupa Siyasi Topluluğu (AST), Ukrayna savaşının ardından yeni bir dünya düzeni kurulurken, Avrupa'nın da bu düzene ayak uydurarak, Avrupa ülkelerini ve komşularını, daha geniş bir "siyasi diyalog ve işbirliği" platformu etrafında bir araya getirmeyi hedefliyor.

Projenin hazırlayıcısı Fransız diplomatlara göre, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı, enerji krizi, ekonomik durum gibi Avrupa kıtasının ortak çıkarlarını ilgilendiren stratejik konularda siyasi bir tartışmaya izin veren bir platform" yaratılmak isteniyor. AST toplantılarının her 6 ayda bir yapılması planlanıyor.

Diplomatlar, bununla AB'nin genişlemesine alternatif bir çözüm oluşturulmadığının altını çiziyor. Zaten üyelik müzakereleri süren Türkiye ve Batı Balkan ülkeleri de bu daveti "üyelik sürecinin zarar görmeden ilerlemesi" şartıyla kabul ediyor.

MACRON ÖNERDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 1 Eylül'de Fransız büyükelçilerine yaptığı konuşmada, Avrupa Siyasi Topluluğu’nun 6 ayda bir toplanmasını amaçladığını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu'nda "Avrupa Günü" dolayısıyla Mayıs ayında dönem başkanı olarak bir konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sürpriz bir şekilde Avrupa Siyasi Topluluğu projesini açıkladı.

Macron proje önerisini Haziran ayında yapılan AB liderler zirvesine sunarak, diğer üyelerin tartışmasına açtı. AB içinde ilgi gören projeye en son Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçtiğimiz hafta Prag'da yaptığı bir konuşmada destek verince ilerleme hızlandı.

Ancak Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi tarafından sınır anlaşmazlıkları nedeniyle Türkiye'nin, bazı üyeler tarafından da Brexit ile AB'den ayrılan İngiltere'nin davet edilmesi konusunda itirazlar geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Türkiye konusundaki tartışmayı aşmak için bizzat Ankara ve Atina'ya giderek temaslarda bulundu.

Bu temasların ardından ise 6-7 Ekim'de Prag'da gayrı resmi olarak toplanacak AB liderlerinin Avrupa Siyasi Topluluğu'nu tartışacağı zirveye, 17 ülke devlet ve hükümet başkanının daha davet edilmesi kararlaştırıldı.

Dünya