Avrupa'dan tatil için Türkiye'ye gelen Türklerin sayısında rekor

Avrupa'dan tatil için Türkiye'ye gelen Türklerin sayısında rekor
Avrupa'dan tatil için gelen Türk göçmenlerin sayısında bu sene rekor kırıldı.

Yıllık izinlerini kullanmak üzere son aylarda Türkiye’ye gelen ve normalde Avrupa'da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin izinleri şu günlerde sona eriyor. Özellikle Almanya’da okulların açılması nedeniyle geride kalan haftada dönüş yolculuğuna çıkanların sayısı rekor seviyeye yükselirken, Kapıkule Sınır Kapısı başta olmak üzere tüm sınır kapılarında büyük bir yoğunluk oluştu.

Dönüş için çoğunluğun yola çıkış tarihlerini hafta sonuna bırakması ve Bulgaristan tarafında işlemlerin uzun zaman alması nedeniyle kısmen saatlerce bekleme yaşandı. Bu arada bu yaz sezonunda çok sayıda vatandaş uçak bileti fiyatlarının pahalı olması ve tren seferlerinin güvensizliği nedeniyle Türkiye’ye arabayla gelmeye tercih etti.

VOA Türkçe'den Cem Dalaman'ın derlediği istatistiklere göre, haziran ayından itibaren Edirne ve Kırklareli’den Bulgaristan ile Yunanistan’a açılan sınır kapılarından Avrupa'da yaşayan 1 milyon 872 bin Türk, karayoluyla Türkiye’ye giriş yaptı.

Bulgaristan’a açılan Kapıkule, Hamzabeyli, Yunanistan’a açılan İpsala, Pazarkule ile Kırklareli’nin Bulgaristan’a açılan Dereköy sınır kapılarından, 2019 yılında 412 bin 795 araçla 1 milyon 703 bin 908 kişi Türkiye’ye giriş yapmıştı. 2020’de ise bu sayı pandemi nedeniyle 120 bin araçla 492 bin 942’ye düştü. 2021 yılında kara yoluyla 356 bin 187 araçla 1 milyon 402 bin 969 Türk Avrupa'dan Türkiye'ye giriş yaptı.

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın (TAVAK) “Avrupalı Türklerin Türk Turizmindeki Yeri” başlıklı araştırmasına göre, arabalarıyla gelenlerin yanı sıra uçakla gelenleri de hesaba katınca toplam 3 milyon 700 bin Türk'ün bu sene Avrupa'dan gelip Türkiye'de tatillerini geçirmeleri bekleniyor.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre de Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler listesinin ilk üç sırasında Almanya, İngiltere ve Rusya yer alıyor. Bakanlık, Twitter mesajında, "Türkiye'ye gelen toplam ziyaretçi sayısı 2022 yılının ilk 7 ayında 26 milyonu aştı. Yabancı ziyaretçi sayısı, geçtiğimiz yılın ilk 7 aylık dönemine göre yüzde 128,28 arttı ve 23 milyon 30 bin 209 oldu" bilgisini paylaştı.

PANDEMİ KOŞULLARINDAKİ NORMALLEŞME SEYAHATİ ARTTIRDI

TAVAK Vakfı’nın 18-26 Temmuz tarihleri arasında yaptığı araştırmasının sonuçlarında, tüm zamanların rekoru olarak tanımlanan bu sayı, pandemi koşullarında yaşanan normalleşme ile ilişkilendiriliyor.

Araştırmada, Avrupa'dan gelen Türklerin bu yıl Türkiye'de geçirecekleri tatilleri sürecinde kişi başına ortalama 1450 Euro harcayacakları tahmin ediliyor. Bu kişilerin Türkiye'de ortalama 28 gün, Avrupa’dan gelen yabancı turistlerin ise ortalama 16 gün kaldıkları da araştırmanın bir diğer sonucu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bundan kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, 2022 için turizm hedefini 47 milyon turist ve 37 milyar dolar gelir olarak tanımlamıştı. Türkiye’yi 29,4 milyon turistin ziyaret ettiği 2021 yılında 24,5 milyar dolar gelir elde edilmişti.

Gündem