Avukata ‘Akın Gürlek eleştirisi’nden 21 bin lira para cezası

Avukata ‘Akın Gürlek eleştirisi’nden 21 bin lira para cezası
Avukat Umut Beyaz, tutuklu bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın Akın Gürlek'e yönelik sözlerini paylaştığı için yargılandığı davada 21 bin 240 lira para cezasına çarptırıldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Umut Beyaz, Adalet Bakan Yardımcısı eski hakim Akın Gürlek hakkında "Yargı erkine mensup değilsiniz" sözlerini sosyal medya hesabından paylaştığı için açılan davada 21 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Bakan Yardımcısı Gürlek, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olduğu dönemde, ÇHD üyesi ve Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının yargılandığı davaya baktı. Bu davada avukatlara toplamda 159 yıl hapis cezası verildi. 2019 yılında çıkan kararın ardından, Halkın Hukuk Bürosu'nun Twitter hesabında yayınlanan bir videoda, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın sözleri paylaşıldı. Kozağaçlı, videoda Gürlek'e yönelik "Sizin devletin erklerinden birine mensup olduğunuzu fark edebiliyorum. Bunun devletin yargı erki olmadığına eminim" diyordu.

ÇHD üyesi avukat Umut Beyaz da söz konusu videoyu kişisel sosyal medya hesabından paylaştı. Beyaz, ayrı bir paylaşımda da "Akın Gürlek bu dönemin adamı. Elbet tıpkı geçmişteki benzerleri gibi o da bir gün yaptıklarının hesabı sorulmayacak sanıyor. Devran döndüğünde ilk yargılanacak ya da kaçacak olan kendisi olacak. Tarihin bizi yine haklı çıkaracağından eminim" ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, bu ifadeler üzerine Beyaz hakkında soruşturma başlatıldı. Savcılık, Beyaz hakkındaki “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasından takipsizlik kararı verirken, paylaşımlardan yaklaşık 3 yıl sonra düzenlediği iddianamede, "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme" suçlamasıyla Av. Beyaz’ın cezalandırılmasını istedi. İddianamede, Beyaz'ın hapishane ziyaretleri, avukatlar ve müvekkilleriyle telefon görüşmeleri, katıldığı basın açıklamaları delil olarak gösterildi.

Avukat Beyaz'ın yargılandığı davada karar, 7 Mart'ta görülen duruşmada çıktı. Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi, suçun "terörle mücadelede görev alan kişileri hedef gösterme" değil, "kamu görevlisine karşı alenen hakaret" olduğuna hükmetti. Mahkeme, Av. Beyaz'a 21 bin 240 lira adli para cezası verdi. (Kısa Dalga)

Gündem