Avukatlardan Can Atalay ve Gültan Kışanak için açıklama: Siyasal rehin alma işlemine izin vermeyeceğiz

Avukatlardan Can Atalay ve Gültan Kışanak için açıklama: Siyasal rehin alma işlemine izin vermeyeceğiz
Ankara Adliyesi önünden çağrı yapan avukatlar, "Yargı kurumlarını hukuk devleti ilkesine, anayasaya ve yasalara bağlı olmaya, hukuk düzeni içerisinde alınan yüksek mahkeme kararlarına uymaya ve siyasi iktidarın aparatı olmaktan çıkmaya davet ediyoruz" dedi.

Avukatlar, Ankara Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasında AYM’nin hak ihlali kararına rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile azami tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmeyen eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Adalet İçin Hukukçular, ÇHD Ankara Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması, ÖHD Ankara Şubesi ve Toplumsal Hukuk’un ortak yaptığı açıklamayı Avukat Doğan Erkan okudu.

Erkan, Can Atalay davasında yargılama süreçlerinde yaşanan hukuksuzluklar silsilesine AYM kararına uyulmayarak bir yenisinin eklendiğini söyledi.

Erkan, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin hak ihlali kararından sonra görevli olan mahkemedir. Bu husus kararda açıkça belirtilmiştir. Can Atalay, AYM kararı doğrultusunda ihlalin sonuçları ortadan kaldırılarak derhal tahliye edilmelidir. Aksi durum ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarını oluşturur. Yargının taraflı ve bağımlı olmasının yeni bir örneğinin yaşanıyor olması, AYM’nin yoruma açık olmayan hak ihlali ve bu ihlalin giderilmesine ilişkin kararının uygulanmaması karşısında Hatay Milletvekili Can Atalay için sesimizi yükseltmek için bir aradayız" dedi.

Bir başka hukuksuzluk durumunun ise eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak hakkında yaşandığını söyleyen Erkan, Kışanak'ın CMK’ya göre 7 yıllık tutukluluk süresini doldurduğu için tahliye edilmesi gerektiğini kaydetti.

"Yargı organları kurallara uymak zorunda"

"Yine meslektaşımız Demirtaş, Yüksekdağ ve Sebahat Tuncel’in de önümüzdeki günlerde tutukluluk süreleri yasal olarak dolacaktır" diyen Erkan, şöyle devam etti:

"Yasa maddeleri çok açık, siyasi iktidarın keyfiyeti veya menfaati uğruna hukukun çiğnenmesine sessiz kalamayız. Eğer anayasada belirtildiği üzere hukuk devletinde yaşıyorsak yargı organları da bu hukuka uymak ve gereğini uygulamak zorundadır. Halihazırda cezaevlerinde bulunan, hukuka ve kanuna aykırı şekilde tutulan tüm yurttaşlar için çağrımızı yeniliyoruz. Yargı kurumlarını hukuk devleti ilkesine, anayasaya ve yasalara bağlı olmaya, hukuk düzeni içerisinde alınan yüksek mahkeme kararlarına uymaya ve siyasi iktidarın aparatı olmaktan çıkmaya davet ediyoruz.

"Düşman ceza hukuku kurumsallaşıyor"

"Meslektaşlarımız, tüm yurttaşlarımız adil yargılanma hakkına kavuşana kadar, anayasal hak ve özgürlükler kağıt üstünde olmaktan çıkıp hayata geçirilinceye, gerçekten anayasaya uygun bir yargılama düzeni kuruluncaya kadar bizler mücadeleye devam edeceğiz. Hiçbir yurttaşın siyasal rehin olmasına izin vermeyeceğiz. Düşman ceza hukuku kurumsallaşıyor, artık yargı muhalefete iktidarın düşmanı gözüyle bakıyor. Hiçbir yargısal görünümlü ya da siyasal rehin alma işlemine izin vermeyeceğiz.”

Baro Başkanı Köroğlu: Hukukun üstünlüğü sağlanmalı

Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu da “Bu açıklamalardaki meslektaşlarımızın görüşlerini sürecin başından beri destekliyoruz ve savunuyoruz. Artık hukukun uygulanmasını ve hukukun üstünlüğünün bu ülkede sağlanmasını istiyoruz” dedi. (ANKA)

Gündem