Aydın ve Denizli'deki rüzgar enerji santraline köylülerden itiraz

Aydın ve Denizli'deki rüzgar enerji santraline köylülerden itiraz
Enerjisa şirketi, Aydın ve Denizli’nin bazı ilçe ve mahallelerinde 'Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi' projesini hayata geçirmek istiyor. Köylüler ise projeye tarım arazilerine zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Aydın'ın Karacasu ilçesi, Karacaören ve Ataköy mahalleleri ile Denizli’nin Sarayköy ilçesi Yeşilyurt ve Hisar mahalleleri ve Babadağ ilçesi, Karadağ ve Kıranyer mahallelerine iki proje yapılmak isteniyor.

Projeye karşı Ataköy Muhtarı Hüseyin Dibek, Hacıhıdırlar Muhtarı Yılmaz Çinleten, Karacaören Muhtarı İsa Demir, Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) ve vatandaşlar bir araya geldi.

AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, rüzgar enerji santrallerinin tarım topraklarının dışında olması gerektiğini belirterek "Kırda olur. Yani ürün yetişmeyecek, insan kaynaklarının az olduğu, doğanın zarar görmeyeceği yerlerde olur" dedi.

Vergili; incir, zeytin ve kekik gibi geçim kaynağı tarım olan yerlerde bunun inşa edilmesinin uygunsuz olacağını belirterek, bu tür toprakların giderek azaldığını kaydetti.

ÇED sonrası 1 aylık süre var

AYÇEP başkanı, ÇED toplantısında da görüşlerini aktardıklarını belirterek 500'e yakın imzanın toplandığını, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesinin verildiğini aktardı.

Vergili, "Bu projenin ÇED süreci bitiyor arkadaşlar. 'ÇED olumlu' ya da 'olumsuz' kararı verilecek. Kısa süre içerisinde itirazlarınızı yapmak için dava açmanız gerekiyor" dedi.

ÇED raporu sonrası 1 aylık itiraz süresi olduğunu aktaran başkan şöyle devam etti: "Kaçırırsak hiçbir söz hakkımız kalmamış olacak. Açılan davaların yüzde 90’ı kazanılıyor arkadaşlar. Az önce anlattığım gibi burası tarım alanı, ekosistem, yaşam alanı bu yüzden elimiz güçlü. Kesinlikle birlikte olacaksınız. Bir olursanız kazanırsınız. Bir elin nesi var arkadaşlar ama iki elin, parmakların, on elin, yüz elin… Birlikte olduğu zaman ne olur. Kazanırız. Bunun örnekleri var.”

'Rezillik boyu aştı'

Toplantıda konuşan köylülerden bazılarının görüşü şöyle:

Süleyman Dedeoluk: "'RES’e hayır diyende CHP kafası vardır'" diyorlar. Yani bizi de aynı kefeye sokuyorlar ama ben CHP’li değilim. 20 yıldır AK Parti’ye oy veriyorum. AK Partiliyim. Ama benim duyduğum, yaşadığım bu rezillik boyumuzu aştı artık. Bakın Aydın’ın dağlarından yağ, ovalarında bal akıyor mu ağabey. Allah güneşini vermiş, havasını vermiş her şeyini vermiş. Bizim devletten istediğimiz, tütünümüzü, zeytinimizi marka haline getirmeleri."

'Toprak gidince nereye gideceğiz'

Emine Yavaş: “Zenginler zenginliğine zenginlik katıyor. Fakirler bizim gibi mücadele ediyor. Hepsi aynı. Sen mücadeleni vereceksin. Birlik beraberlik içinde olmayı bileceğiz. Birlik beraberlik olmazsa bunların hakkından gelinmez. Kim olursa olsun. Babamın oğlu olsun isterse. Toprak gittikten sonra biz nereye gideceğiz.”

Halil Yörük: “Enerji memleketin olmazsa olmazı ama ülkemizde o kadar atıl yerler var ki bu coğrafyaya yakışmıyor. İlk başta ismiyle üç kağıtçılık vardır. Hacıhıdırlar ve Dedeler’in bir metre direk dikilecek yeri yoktur ama bu güneş enerjisidir. Bu bir oyundur. Çobanı bitirirsiniz. Domuz eti yemek zorunda kalır herkes."

Mehmet Ali Ekiz: “Benim ev ile direk dikilecek yerin arasından benim koyun sürüsü var. Arası 50 metre. Neymiş ev yokmuş. Mühendis bey görmemiş evi. Böyle şey olur mu?” (ANKA)

Gündem