Ayhan Bilgen'in iddiası: HDP'de sanki kayyım atanırsa atansın modundaydılar

Ayhan Bilgen'in iddiası: HDP'de sanki kayyım atanırsa atansın modundaydılar
Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) üç dönem milletvekili seçilen, Kars eski Belediye Başkanı, SES Partisi Genel Başkanı Ayhan Bilgen istifa ettikten sonra eski partisine dönük eleştirilerini sıralamaya devam ediyor. Bu kez Kürt illerine kayyım atanmasıyla ilgili, "Ben kayyum atanmaması için elimden gelen çabayı sarf ettim” diyerek, o dönem HDP'nin atanırsa atansın modunda takıldığını öne sürdü.

SES Partisi Genel Başkanı ve Bağımsız Kars Belediye Başkan adayı Ayhan Bilgen, Kürt illerine kayyım atanmasıyla ilgili, "Ben kayyum atanmaması için elimden gelen çabayı sarf ettim” diyerek, o dönem HDP'nin atanırsa atansın modunda takıldığını söyledi.


Bağımsız Kars Belediye Başkan adayı Ayhan Bilgen, bugün basın toplantısı düzenledi.

ANKA'da yer alan habere göre, Ayhan Bilgen, "Ne yazık ki Türkiye siyasetindeki gerilim, kutuplaşma, güvenlik politikaları, terörle mücadele ne derseniz deyin, bütün bu alanın bizim dışımızdaki alanın sonucu olarak Kars’a kayyum atandı. Ben kayyum atanmaması için elimden gelen çabayı sarf ettim” dedi.

Bilgen, o dönem HDP yönetiminin ‘kayyım atanırsa atansın’ modunda hareket ettiğini ileri sürdü.

Başkan adayının açıklamaları şöyle:

"Başkanı olduğum Kars Belediyesi’ne kayyım atanacağı hemen hemen belli olunca; yani HDP’li bütün belediyelere kayyum atanıp geriye sadece birkaç ilçe ve Kars kaldığında ben 'Kars’a kayyım atanmasın. Kars farklı bir sosyolojiye sahip, geçmişte Türkiye Cumhuriyeti’nden önce Cumhuriyet kurmuş neredeyse tek şehirdir. Kars geçmişte şura ile yönetilmiş bir şehirdir. Dolayısıyla Kars'ı böyle bir kimliğin diğer kimliğe baskı yaptığı, dışladığı bir şehir haline getirmeyelim, buna izin vermeyelim’ diye partilerin meclis üyeleriyle görüşmeler yapmıştım. Bu meclis üyeleri hala hayatta bu şehirde yaşıyor. İsterseniz teyit için sorabilirsiniz. Yani dedim ki; evet belli ki her yere kayyım atanıyor, muhtemelen bir süre sonra da Kars’a da atanacak. Kars’a kayyım atanmamasının bir yolu var, bir formülü var. Kanun çok açık ve kanun diyor ki; Belediye başkanı istifa ederse belediye meclisi ilk toplantısında önce belediye başkanını seçer. Gündemin ilk maddesi bu olmak zorundadır.’

"Kars'a kayyım atanmasın diye elimden geleni yaptım"

Değerli arkadaşlar gözaltına alınışımın son gününde yani 7 gün geçmişti artık 8. gün cuma günüydü. Bir kez daha cezaevinden denedim. Avukatlar aracılığıyla hem HDP Genel Merkezi’ne haber gönderdim, hem de Kars’a haber gönderdim. Dedim ki ‘Bakın ben bugün perşembe akşamı yarın cuma sabahı muhtemelen mahkemeye çıkarılacağım. Mahkeme muhtemelen bizi tutuklayacak. Tutuklandıktan sonra zaten kayyım atanacak. Uygulama belli yani görevinin başında olmadığı için yerine kayyım atanıyor, uygulama her yerdeki gibi Kars’ta da böyle olacak. Bunun önüne geçebiliriz. Perşembe akşamı ya da cuma sabahı ben istifamı vereyim. Cuma günü öğleden sonra saat 2'de belediye meclisinin rutin toplantısı var. Cuma günü saat 14.00’da belediye meclisi daha önce konuştuğumuz üzere diğer partilerin meclis üyelerin de kabul ettiği biçimde Kars yereldeki HDP yöneticileri ve belediye meclisinde birlikte çalıştığımız eş başkanımız ve diğer meclis üyesi arkadaşlarımızın da bilgisi dahilinde uzlaşarak bir yeni yönetim oluştursun. Dolayısıyla da belediyenin ilk meclis toplantısında eğer yeni başkan, yeni bir başkan yardımcıları belirlenirse kayyım atanmanın koşulları ortadan kalkmış olur çünkü benimle ilgili özel bir durum. Yani belediye başkanının kendisi tutuklandığında kayyım atanıyordu çünkü HDP’ye kayyım atanıyor ki, şehre kayyım atanıyor ki, belediye meclisine kayyım atamıyor ki. Ben kendi haklarımdan vazgeçmiş olayım, belediye başkanlığından feragat edeyim. Yani Kars’a çok net biçimde bir yeni şura rolü oynayabilecek, bütün partilerin temsil edildiği bir yönetimi armağan edelim. Hiç olmazsa Türkiye’nin şu kadar şehrinde bu sorunun 30 yıldır çözülmesinden dolayı kayyum atanırken bari Kars’a kayyım atanmasının diye elimden geleni yaptım. Yine avukatlar bana parti genel merkezinden olumsuz görüş getirdiler ve 'Hayır, böyle bir şey yapılamaz bu mümkün değil, biz bunu doğru bulmuyoruz siz asla istifa etmeyin' dediler.

Ne olmuştu?

Ayhan Bilgen HDP’den milletvekilliği, parti sözcülüğü ve MYK üyeliği yapmıştı. Kars’ta belediye başkanıyken de tutuklanmış ve yerine kayyım atanmıştı. Bilgen 13 Aralık 2021'de partisinden istifa etti. Daha sonra da yeni bir parti kurdu. (Kısa Dalga)

Gündem