AYM Başkanı Arslan’dan Yüksel Yalçınkaya açıklaması: AİHM kararına biz katılmıyoruz

AYM Başkanı Arslan’dan Yüksel Yalçınkaya açıklaması: AİHM kararına biz katılmıyoruz
Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, AİHM'in Yüksel Yalçınkaya kararına ilişkin, "AİHM kararına biz katılmıyoruz. Anayasa Mahkemesinin kararı belli zaten" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Meclis'te düzenlenen yeni yasama yılı resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Yüksel Yalçınkaya kararına ilişkin sorusu üzerine Arslan, AİHM kararına katılmadıklarını söyledi. Arslan, "Anayasa Mahkemesinin kararı belli zaten. Dolayısıyla bizim kararımızdan farklı bir karar verdiler" dedi.

T24’de yer alan habere göre, "AİHM kararları çok eleştiriliyor, özellikle terör örgütleri üyeleriyle ilgili aldığı kararlar. Çok fazla karar alındı mı son dönemde?" şeklindeki soru üzerine de Arslan, "AİHM'in kararları kamuoyunda belli, tartışılıyor. Son karar da tartışılıyor. Ama neticede kararı Türkiye'de mahkemeler verecek. Yeniden yargılama sürecinde bakacağız. Bizim önümüze gelecek biz de o zaman karar vereceğiz" cevabını verdi.

AİHM, ByLock kullanma, Bank Asya’da hesabının olması ve gizli bir tanığın ifadesiyle mahkum olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın açtığı davada Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise AİHM'in Yalçınkaya kararına ilişkin, "AİHM'in yetkisini aşarak delil incelemesi yapmak suretiyle ihlal kararı vermesi kabul edilemez" demişti.

Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, AİHM'in açıkladığı kararda, Türkiye mahkemeleri tarafından yapılan yargılama sonucunda "FETÖ" üyesi olduğu tespit edilen bir kişinin başvurusuna ilişkin ihlal kararı verdiğini söyledi. İlk derece mahkemesinden, istinafa, Yargıtaydan Anayasa Mahkemesine her derecedeki yargılama makamlarımızın delilleri yeterli gördüğü bir dava hakkında, AİHM'in yetkisini aşarak delil incelemesi yapmak suretiyle ihlal kararı vermesi kabul edilemez" diyen Tunç, AİHM'in bir temyiz mahkemesi olmadığını belirtmişti. (Kısa Dalga)

Gündem