AYM Başkanı Yargıtay krizinin ardından ilk kez konuştu: Uzaktan kumandalı yargıç olmaz

AYM Başkanı Yargıtay krizinin ardından ilk kez konuştu: Uzaktan kumandalı yargıç olmaz
AYM Başkanı Zühtü Arslan Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna ilişkin "hak ihlali" kararı verilmesinin ardından ilk kez konuştu. Arslan hakim ve savcılara vicdanın esaret, aklın ise vesayet kabul etmeyeceğini belirterek, "Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz" dedi. Can Atalay kararı Yargıtay ile AYM arasında krize neden olmuştu.

Zühtü Arslan, Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen Akademi Söyleşileri kapsamında, hakim ve savcı adaylarıyla Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda bir araya geldi.

Arslan, konuşmasında, yargı ve hukukun temel fonksiyonunun bireyin hak ve özgürlüklerini güvence altına almak olduğunu belirtti. Bütün yargı düzenlerinin ortak paydasının, hukuk devleti olduğu vurgusunu yapan Arslan, adaleti tesis etmeyen devletlerin uzun süre var olamayacağını, "her şeyi yerli yerine koymak" suretiyle adaleti tecelli ettirmenin hakim ve savcıların görevi olduğunu aktardı.

Hakim ve savcı adaylarına mesleki anlamda tavsiyelerde bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, vicdanın esaret, aklın ise vesayet kabul etmeyeceğini belirterek, "Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz" vurgusu yaptı.

Ne olmuştu?... Tarihi kalkışma

Gezi Parkı Direnişi nedeniyle 18 yıl hapis cezası alan ve 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde TİP’in Hatay milletvekili seçilen Avukat Can Atalay Milletvekili seçilmesinin ardından hâlâ serbest bırakılmadı. Atalay ile ilgili Yargıtay’a yapılan tahliye talepli başvuru reddedildi.

Can Atalay talebi reddedilince “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurdu.

AYM Atalay’ın başvurusunu “Seçme ve seçilme hakkı”, “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna karar verdi.

Ancak, Atalay ısrarla serbest bırakılmazken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan skandal bir karar geldi: AYM’nin Can Atalay hakkında ihlal kararını vermesine ilişkin mütalaasını Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Mütalaada, “Milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacaktır” denildi.

AYM üyeleri hakkında suç duyurusu

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Daire, AYM’nin “hak ihlali” kararına uyulmamasına hükmetti. Daire, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kararın bir örneğini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderdi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Yargıtay’ın kararını Meclis’te okumadı. Atalay’ın avukatları, AYM kararına uymayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararına itiraz etti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, kararın itiraza açık olmadığı gerekçesiyle “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti. (Kısa Dalga)

Gündem