AYM, gazetecilerin kıdem tazminatında 5 yıl şartını kaldırdı: Eşitlik ilkesine aykırı

AYM, gazetecilerin kıdem tazminatında 5 yıl şartını kaldırdı: Eşitlik ilkesine aykırı
Anayasa Mahkemesi (AYM), beş yıldan az kıdemi bulunan gazetecilere kıdem tazminat ödenmemesi ve bir yıl içinde altı aydan az olan çalışma süresinin tazminat hesabında dikkate alınmamasını düzenleyen yasa hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), gazetecilerin kıdem tazminatına hak kazanması için getirilen 5 yıl sınırını iptal etti.

Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararına göre, Ankara 21. İş Mahkemesi, beş yıldan az kıdemi bulunan gazetecilere kıdem tazminat ödenmeyeceği ve bir yıl içinde altı aydan az olan çalışma süresinin tazminat hesabında dikkate alınmayacağını öngören kanunun iptali için AYM’ye başvurdu.

Demokratik toplumun varlığında ve devam ettirilmesinde gazetecilerin önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Yüksek Mahkeme, gazetecilerin görevini yerine getirirken ücret ve diğer alacakların birtakım özel düzenlemeler ile teminat altına alınması için düzenlemeler yapılabileceğini belirtti.

AYM, işçilerin kıdem hesaplama süresinin 1 yıl olduğunu hatırlatarak, gazeteciler için bu sürenin işçi için öngörülen süreden uzun olmasının “nesnel ve makul bir temele dayanmadığını” vurguladı.

Kararda, "Basın sektöründe çalışan gazetecilerin kıdem süresinin beş yıl olarak düzenlendiği gözetildiğinde, kuralla 5953 sayılı kanuna tabi çalışan gazeteciler ile diğer kanunlara tabi çalışan işçiler arasında bir farklılığın yaratıldığı anlaşılmıştır" denildi. Kararda, bu durumun mülkiyet hakkı yönünden eşitlik ilkesine aykırı olduğu ifade edildi.

Basın çalışanlarının her girdiği kurumda 5 yıl kıdem hesabının sıfırdan başlatıldığını belirten Yüksek Mahkeme, “Basın mesleğine ilk girdiği tarihten itibaren kuralla öngörülen beş yılın dolmasıyla kıdem tazminatına hak kazanan ve söz konusu tazminatı alarak önceki dönemi tasfiye eden basın işçisi yönünden çalışacağı anılan kanun kapsamındaki iş yerlerinde geçen süreler için alacağı kıdem tazminatı yeniden beş yıl üzerinden hesaplanacaktır. Bu durumda ise kuralın basın işçileri aleyhine açık bir dengesizlik oluşturarak aşırı bir külfete neden olduğu ve dolayısıyla farklı muamelenin ölçüsüz olduğu da anlaşılmıştır. Bu itibarla kuralın mülkiyet hakkı bağlamında eşitlik ilkesine aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır” dedi. (Kısa Dalga)

Gündem