AYM ihlal kararını Ankara Valiliği'ne gönderdi: Bir daha olmasın!

AYM ihlal kararını Ankara Valiliği'ne gönderdi: Bir daha olmasın!
Ankara’da düzenlenen “laik eğitim” eyleminde polis müdahalesini “ihlal” sayan Anayasa Mahkemesi, kararın bir örneğini, yeni ihlallerin önlenmesi için Ankara Valiliği’ne gönderdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), “laik eğitim ve emeğe saygı” eylemine polis müdahalesinin “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı”nın ihlali olduğuna karar verdi.

Ankara Tandoğan Meydanı’nda 20 Aralık 2014 tarihinde Eğitim-İş Sendikası tarafından “Laik eğitim ve emeğe saygı” eylemi düzenlenmişti.

Cumhuriyet’ten Mehmet Oflaz’ın haberine göre, Tandoğan Meydanı’ndan Kızılay’a yürümek isteyen eğitimcilere ve yurttaşlara polis tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etmiş, avukat Pınar Akbina ile birlikte 89 kişi gözaltına alınmıştı.

Avukat Akbina, Emniyet Müdürlüğü’nde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca üzerinin aranamayacağını belirtmesine rağmen zor kullanılarak üzeri aranmıştı.

Avukat Pınar Akbina, “kötü muamele yasağı”, “adil yargılanma hakkı”, “etkili başvuru hakkı” ve “düşünceyi açıklama hürriyeti”nin ihlal edildiği gerekçesiyle konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

13 bin 500 lira manevi tazminat

“Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenme hakkının” ihlal edildiğine karar veren Yüksek Mahkeme, başvurucuya 13 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararın bir örneği, yeni ihlallerin önlenmesi için Ankara Valiliği’ne gönderildi. (Kısa Dalga)

Gündem