AYM-Yargıtay krizi için taktik iddiası: İktidarın Anayasa değişikliğinde elini güçlendirebilmesi için çıkarıldı

AYM-Yargıtay krizi için taktik iddiası: İktidarın Anayasa değişikliğinde elini güçlendirebilmesi için çıkarıldı
Sözcü yazarı Deniz Zeyrek yargı krizine ilişkin iktidarın Anayasa değişikliği konusunda elini güçlendirmek için adım attığını yazdı.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Yargıtay'ın, TİP milletvekili Can Atalay hakkında "hak ihlali" kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili olarak, "çok sağlam bir kaynağının", "iktidarın Anayasa'yı değiştirmek için taktik yaptığını" söylediğini aktardı.

"Emin olun Yargıtay üyeleri, Anayasa'yı, yasaları, bireysel başvuru hakkını ve bu konudaki yetkinin kimde olduğunu hepimizden iyi biliyorlar. Yazacakları hiçbir gerekçenin, Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin ve bağlayıcı olduğu gerçeğini değiştirmediğini de bizden iyi biliyorlar" diyen Zeyrek, bugünkü yazısında kaynağının şu ifadelerini aktardı:

“Sonunda Anayasa Mahkemesi'nin dediği olabilir, ancak çıkacak bu kriz, iktidara ‘bakın gördünüz mü bu konuda mevzuatta sorun var, gerekli yasal ve Anayasal değişiklikleri yapalım' deme fırsatı verecek.”

Zeyrek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün Özbekistan'dan dönerken yaptığı şu açıklamanın da bu savı desteklediğini belirtti:

“Yargının iki kurumu arasındaki yetki tartışmasının çözüm yeri Anayasa'dır yasalardır. Ancak mevcut Anayasamız ve yasalarımız bu konuda yetersiz kalmaktadır. Darbecilerin 41 sene önce Türkiye'ye biçtiği gömlek yapılan 20'yi aşkın tadilata rağmen 2023 Türkiye'sine artık dar gelmektedir. Yeni Anayasa meselesini ısrarla gündemde tutmamızın günlük siyaset söylemi değil, hayati bir konu olduğu bu vesileyle herhalde daha iyi anlaşılmıştır.”

Zeyrek, "Erdoğan, bu açıklamasıyla o taktiği de açık ediyordu. Zaten bir niyet bu kadar açık seçik ifade edilemezdi. İnsan ister istemez soruyor: Bu kadar basit mi? Her şey bir taktik uğruna mı?" yorumunu yaptı.

Ne olmuştu?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti.

Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için 'tahliye edilsin' kararı verip, uygulama için kararı İstanbul Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme kararı uygulamayıp, evrakı Yargıtay'a iletti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise AYM'nin yetkisini aştığını ileri sürerek hak ihlali kararına uymadı ve Atalay'ı tahliye etmedi.

Ayrıca Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin başlaması için dosyayı TBMM'ye gönderdi. Daire, kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem