Ceza davalarını çok etkileyecek. AYM, ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını’ iptal etti

Ceza davalarını çok etkileyecek. AYM, ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını’ iptal etti
AYM'nin, çok tartışılan ‘Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması’ düzenlemesini iptal ettiğine ilişkin kararı bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Karar, bir yıl sonra yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), çok tartışılan ‘Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)’ düzenlemesini iptal ettiği kararı bugün Resmi Gazete'de yayınlandı.

Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin yaptığı başvuruya ilişkin AYM’nin 1 Haziran 2023’te verdiği karar, bir yıl sonra yürürlüğe girecek.

‘Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması’ düzenlemesinin iptali yönündeki başvuruda, düzenlemenin Anayasa’nın 17. maddesine aykırı olduğunu öne sürüldü.

Başvuruda ayrıca, ‘Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması’ kararı verilmesinin mağdurlar açısından yeterli "giderim" sağlamadığı, faillerin cezadan muaf tutulmasına yol açtığı ve devletin kişilerin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme şeklindeki yükümlülüğünü yerine getiremediği belirtilerek kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürüldü.

AYM düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.

Yüksek Mahkeme, iptal hükümlerinin kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı birçok ceza davasında mahkemelerin başvurduğu bir yoldu. Mahkemeler, beraat veya ceza yerine HAGB kararları veriyordu. Böylece belli süreler sonunda o dava açılmamış sayılıyordu. (Kısa Dalga)

Gündem