Babacan, Akşener ve Davutoğlu'ndan mahkemeye tepki: Anayasal kararı uygulayın

Babacan, Akşener ve Davutoğlu'ndan mahkemeye tepki: Anayasal kararı uygulayın
İYİ Parti Lideri Meral Akşener, Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin ikinci kez hak ihlali kararı verdiği TİP Milletvekili Can Atalay dosyasını yeniden Yargıtay’a gönderilmesine karar verilmesi hakkında açıklama yaptı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından Can Atalay dosyasının ikinci kez Yargıtay’a gönderilmesine tepki gösterdi. Hukukun üstünlüğünün rafa kalktığını söyleyen Akşener, “İktidar bizzat kendi eliyle anayasal devlet krizi çıkarmakla meşgul” dedi.

Babacan: Hukuk darbesi

31 Mart yerel seçimlerini işaret eden Akşener, "Kimse merak etmesin; Yoksulluktan, hukuksuzluktan, krizden ve kutuplaşmadan beslenen bu yönetim anlayışına, milletimiz gereken cevabı sandıkta verecek. 31 Mart’ta yapılacak olan mahalli idareler seçimi; milletimizin haktan, hakkaniyetten ve adaletten yana mührünü vuracağı tarihi bir gün olacak!" ifadelerini kullandı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’la ilgili verdiği hak ihlali kararının yerel mahkeme tarafından ikinci kez Yargıtay’a gönderilmesi üzerine açıklamada bulundu.

Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmamasının bir beka sorunu haline geldiğini belirten Ali Babacan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bu ülkenin kurucu senedi, yapılan her işlemin dayanağı olan Anayasa'yı tanımayanlar büyük bir hukuk darbesine imza atıyor. Anayasa Mahkemesi kararına katılın veya katılmayın. Can Atalay’ı sevin veya sevmeyin. Önemli değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti iddiasının gereği olarak bu kararın uygulanması şart. Buradan kabinedeki ve AK Parti’deki makul insanlara sesleniyorum: Sizi dönüşü olmayan karanlık dehlizlere sokuyorlar. Ses çıkarın, gün bugündür. Susmayın, adalete sahip çıkın.”

'Adalet, hak yerlerde ama, iyice sürünsün mü istiyorsunuz'

“Sayın Erdoğan’a sesleniyorum: Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması bu ülkenin beka sorunu haline gelmiştir. Size dayanarak, sizden aldıkları güçle ülkeyi bu karanlık yola sokanları durdurun. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın sözleriyle sesleniyorum: ‘Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz!’

100 yılı aşmış demokrasimiz tamamen ilkel çağlara mı dönsün istiyorsunuz? Adalet, hak yerlerde ama, iyice sürünsün mü istiyorsunuz? Ne istiyorsunuz? Sesleniyorum: Utanacaksınız. Bu gidişatı sürdüremezsiniz. Derhal Anayasa'nın asgari gereğini yerine getirip Anayasa Mahkemesi kararını uygulayın!”

Davutoğlu: bütün siyasileri ve aydınları ortak tavır sergilemeye davet ediyorum

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise, sosyal medya hesabından Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’la ilgili verdiği hak ihlali kararının ikinci kez Yargıtay’a gönderilmesi üzerine açıklama yaptı. Dosyanın ikinci kez Yargıtay'a gönderilmesinin yüksek yargı kurumları arasındaki devlet krizinin yeniden tırmandırılması olduğuna dikkat çekerek "İnsan hakları ile ilgili uzun onyıllar süren mücadelelerle elde ettiğimiz kazanımlarımızın kaybedilmesi riski karşısında bütün siyasileri ve aydınları ortak tavır sergilemeye davet ediyorum." dedi.

Davutoğlu'nun paylaşımı şöyle:

"Can Atalay’ın dosyasının Anayasa Mahkemesi’nin ikinci hak ihlali kararından sonra yeniden Yargıtay’a sevk edilmesi yüksek yargı kurumları arasındaki devlet krizinin yeniden tırmandırılması demektir. Anayasa ve kanunlar Anayasa Mahkemesi kararını yerine getirme yükümlülüğü altında olan kamu makamlarına ve somut olayda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine dosyayı farklı bir yargı merciine gönderme yetkisi vermediği gibi herhangi bir yargısal makama Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığını tartışma yetkisi de vermemektedir. Adalet inatlaşma üzerine değil insan haklarına dayalı objektif hukuk kuralları üzerine inşa edilir. Bireysel başvuru hakkı başta olmak üzere insan haklarını teminat altına alan hukuk süreçlerinin korunması en öncelikli hedef olmalıdır. İnsan hakları ile ilgili uzun onyıllar süren mücadelelerle elde ettiğimiz kazanımlarımızın kaybedilmesi riski karşısında bütün siyasileri ve aydınları ortak tavır sergilemeye davet ediyorum." (Kısa Dalga)

Gündem