Babacan: Yurt dışı milletvekilliğini getireceğiz

Babacan: Yurt dışı milletvekilliğini getireceğiz
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yurt dışı özel seçim bölgesi oluşturup, yurt dışı milletvekilliği getireceklerini açıkladı.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Yurt Dışı Vatandaşlar Eylem Planı'nı açıkladı.

Babacan, seneler içinde eğitim amacıyla dışarıya göçün arttığını belirterek, "Yeni iş arayışları, evlilik ve farklı nedenlerle göçler de oldu. Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci ile özellikle Avrupa ile Türkiye arasındaki insan trafiği çok yoğunlaştı. İnsanlarımızın da yaşadıkları ülkelerdeki öncelikleri ve sorunları farklılaştı. Evrile evrile bu sorun, bu konu bugüne kadar geldi. Tüm bu hakikat apaçık dururken iktidar gittikçe büyüyen bu kitleye kulaklarını kapattı. Dinlememeye başladı” dedi.

Son senelerde ise yurt dışında yaşayan vatandaşların sadece seçim dönemlerinde hatırlandığını belirten Babacan, “Şahsileştirilmiş dış ilişkilerde yurt dışındaki insanlarımızın hayatı daha da zorlaştı” diye konuştu.

Eylem planının detayları hakkında bilgi veren Babacan, şunları söyledi:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde yurt dışı vatandaşlar ihtisas komisyonu kurarak vatandaşlarımızın haklarının mevzuat açısından ve yasal zemin açısından güçlendirilmesini sağlayacağız.

“Ayrıca yurt dışında yaşayan 3 milyonun üzerindeki seçmenin iradesini doğrudan TBMM'ye yansıtmak amacıyla yurt dışı özel seçim bölgesi oluşturup, yurt dışı milletvekilliğini getireceğiz. Madem bu vatandaşlarımız yurt dışındayken oy kullanıyorlar kendi ülkelerinde bulundukları sorunlar, içinde yaşadıkları sorunlar ve bunların çözümüyle ilgili kendi seslerini duyuracak milletvekillerini bir bakıma Meclis’e göndermiş olacaklar.

“Bu yapısal değişimlerle beraber yurt dışında verilen oylarla oradaki vatandaşlarımızın gündemini ve önceliklerini Meclis’e taşıyan vekillerin seçilmesini sağlayacağız. Böylece yurt dışına verilen oyların Türkiye'de bölgelere dağıtılmasıyla oluşan ve hakkaniyetli temsili zedeleyen durumu ortadan kaldırmış olacağız.

“Yurt dışındaki gençlerimizin ülkemizle olan bağlarını korumaları adına 'İlk Pasaportum Uygulaması'yla 30 yaş altı gençlerden pasaport için defter ve harç bedeli almayacağız. Her yıl 10 bin gencimizi özel programlarla Türkiye’ye getireceğiz.

“Planlı ve kapsamlı değişim programları için ‘Köprü’ adını verdiğimiz Eğitim, Gençlik ve Kültür Platformunu da oluşturacağız. Köprü'yü bu alandaki proje ve desteklerin çatı platformu olarak inşa edeceğiz.

“Denklik işlemlerini ve üniversite kabul süreçlerini kolaylaştıracağız. Meslek diplomalarının karşılıklı tanınmasını sağlayacağız. Yurt dışındaki yerleşik vatandaşlarımızın Türkiye’ye getirerek kullandıkları araçlarla ilgili de tedbirler alacağız." (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika