Bağış Erten: Tribünlerin sesini kısamazlar

Bağış Erten: Tribünlerin sesini kısamazlar
Süper Lig maçlarında tribünlerden yükselen “hükümet istifa” sloganlarını değerlendiren Bağış Erten, “Tribünleri seyircileri yasaklamak Arap Baharı sonrası Ortadoğu’daki otoriter hükümetlerin aldığı tavırdı. Türkiye’de buna kalkışabileceklerini zannetmiyorum” dedi.

11 kentte büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından ara verilen Spor Toto Süper Lig'de maçlar, tribünlerden yükselen "Hükümet istifa" sloganlarıyla başladı.

25 Şubat'ta oynanan Fenerbahçe-Konyaspor maçından sonra dün de (26 Şubat) Beşiktaş-Antalyaspor maçında tribünlerden "hükümet istifa" sloganları yükseldi. Taraftarlar ayrıca depremzede çocuklar için getirdikleri oyuncakları sahaya attı.

bianet'ten Tuğçe Yılmaz’a konuşan spor yazarı ve yorumcusu Bağış Erten, tribünlerden yükselen bu sloganın siyasi angajmandan ziyade toplumsal bir talebe dönüştüğünü belirtti.

Erten, şöyle konuştu: “Hükümetin herhangi bir muhalefet odağını bastırma konusunda maharetleri gün geçtikçe artıyor. Zaten bu konuda belirli bir deneyimleri ve hazırlıkları da var. Gezi sürecinde tribünlerdeki sesin iyice yükseldiği dönemden bahsediyorum. O zaman da birtakım cezalarla tribünlerin üzerine gitmişlerdi. Ama tribünlerin şöyle bir yanı var: Toplumsal muhalefet sesini duyuramadığı zaman tribünlerden sesler çıkmaya başlar. Yani toplumsal muhalefetin üstünü bastırırsanız o baskı başka alanlarda sızıntı yapar. Tribünler de o alanlardan biridir.

Bunu durdurabilmek için iktidarın elinde enstrümanlar yok mu? Elbette var. Ama bu kadar anonim bir protesto ancak insanların planlı bir şekilde bir araya gelmemesiyle başarılabilir. Tribünleri seyircileri yasaklamak Arap Baharı sonrası Ortadoğu'daki otoriter hükümetlerin aldığı tavırdı. Türkiye'de buna kalkışabileceklerini zannetmiyorum.”

“Tribünlerin sesini kısamazlar”

Maçların seyircisiz oynanıp oynanmayacağı konusunda “Asla öngörmüyorum. Buna cesaret dahi edemezler” diyen Erten, “Diğer kurumlara benzemez futbol kulüpleri. Çok geniş bir yapılanmadan bahsediyoruz. Monoblok bir yapılanma değil bu. Bir kaba sığmaz, bir sivil toplum kuruluşu gibi çalışmaz. Pek çok kulübün yönetimi hükümetle iyi geçinme konusunda kaygılar yaşıyor evet; ama tribünlerin sesini kısmayı deneseler dahi başaramayabilirler” ifadelerini kullandı.

“Siyasi değil toplumsal bir talep”

Talebin kendisinin “siyasi” olmadığını ifade eden Erten, “Bu bir siyasi angajman meselesi değil. ‘Hükümet istifa’ talebi depremlerden sonra toplumsal bir talebe dönmüş durumda. Ama kulüplerin ne yapabilecekleri konusunda kara kara düşündüklerine eminim” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem