Bahçeli istedi, Meclis'teki o yer yatağı kaldırıldı: Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasından itibaren neler yaşandı?

Bahçeli istedi, Meclis'teki o yer yatağı kaldırıldı: Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasından itibaren neler yaşandı?
Vekilliği düşürüldükten sonra "Adalet Nöbeti" tuttuğunu söyleyerek Meclis'ten ayrılmayan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, yıllarca konuşulacak bir yöntemle ve tartışmalı bir savcılık kararı ile gözaltına alındı. İşte Gergerlioğlu'nun gözaltına alınıp ardından serbest bırakılarak Bahçeli'nin arzu ettiği şekilde Meclis'teki yer yatağının kaldırılması ile sonuçlanan günün ayrıntıları...

Meclis’te “Adalet Nöbeti”ni sürdüren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sabah saatlerinde uyuduğu odadan abdest almak için lavaboya gittiği sırada Meclis polisleri tarafından üzerinde eşofmanlarıyla gözaltına alındı. Bunun üzerine Gergerlioğlu lavabodan çıkmadı. Gergerlioğlu Meclis’ten polislerce zorla götürüldü.

"BİZ BU GÖRÜNTÜLERİ 90'LARDA DA GÖRDÜK"

Gergerlioğlu gözaltına alınırken şunları söyledi: "Biz bu görüntüleri 90’larda da gördük, 90’lardan bugüne maalesef hiçbir şey değişmedi.”

Gergerlioğlu'nun gözaltına alınma nedeninin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan yeni bir soruşturma olduğu belirtildi.

Soruşturmada, Gergerlioğlu’nun Meclisi terk etmediği, hala “milletvekili gibi davrandığı, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları yaptığı, canlı yayınlar yaptığı, kamu binasında hakkı olmadan durması” suç sayıldı. Soruşturma belgesinde ayrıca Gergerlioğlu'nun grup katına çıkarken yanında olan grup içinden "Biji Serok Apo" sloganı atıldığı ve böylece "TBMM koridorlarında terör örgütünün propagandasının yapıldığı" da ileri sürüldü.

PERSONEL ODAYA KİLİTLENDİ

Polisler Gergerlioğlu’na almadan önce tüm personeli de odaya kilitledi.

Gergerlioğlu’nun gözaltına alınırken görüntülerini HDP’li Hüseyin Kaçmaz ve Filiz Kerestecioğlu Twitter’dan canlı yayınladı.

HDP'den konuyla ilgili verilen bilgide şöyle denildi:
"TBMM’de Adalet Nöbetini sürdüren Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu, saat 06:30 civarı gözaltına alındı. Sabah namazını kılmadan önce abdest almak üzere lavaboya girdikten sonra Gergerlioğlu’nun bulunduğu kata 100’e yakın polis girdi. Gergerlioğlu, lavabodan çıkarıldıktan sonra polislere, “namazımı kılayım, üzerimi değiştireyim öyle gidelim” demesine rağmen polis gözaltı işlemini başlattı. Milletvekillerimiz Filiz Kerestecioğlu ve Hüseyin Kaçmaz’ın da itirazlarına rağmen Gergerlioğlu, pijamaları ve terlikleri varken zorla götürüldü."

MHP lideri Devlet Bahçeli dün “TBMM’de yer yatağı sermek demokrasiye sürülmüş kara bir lekedir” diyerek Gergerlioğlu'nun Meclis'ten çıkarılmasını istemişti.

Gergerlioğlu, Kısa Dalga Podcast'ten yaptığı söyleşide "Koridordan çıkmıyorum pek, polis beni alabilir demişti.

Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasından sonra bir açıklama yapan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, "Anayasaya göre milletvekilliği kesin hüküm ile sona ermiş ve milletvekili sıfatı taşımayan bir kişinin Meclis’i eylem alanı olarak kullanmaya kalkması kabul edilemez" ifadelerini kullandı. Gözaltı ile sonuçlanan süreci kendilerinin başlattığını anlatan Şentop, Gergerlioğlu'nun içinde bulunduğu grubun Meclis Genel Kurulu'ndan HDP Grup Salonu'na geçerken 'Biji Serok Apo' sloganı attığını ileri sürdü. Buna ilişkin tutanakların Meclis tarafından Savcılığa gönderildiğini, Savcılığın gözaltı kararının uygulanması için de gereken izni verdiklerini anlatan Şentop "TBMM çatısı altında bir eylemin devamına ve Meclis'in terörize edilmeye çalışılmasına müsaade edilmeyeceği bilinmelidir. Hiç kimse, milletimizin temsil makamı olan TBMM’yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz. Bunu yapmaya kalkanlara karşı gereği, hukuk dâhilinde yapılır ve yapılmıştır" ifadesini kullandı. 

KARAKOLUN SOKAKLARI KAPATILDI

Gergerlioğlu ifadesi alınmak üzere Kavaklıdere Şehit Mithat Ülker Polis Merkez Amirliği'ne götürüldü. Karakola ulaşan tüm sokaklar kapatıldı.

Pijaması ve terlikleriyle gözaltına alınan Gergerlioğlu karakolda üzerini değiştirmeyi reddetti.

"DARP EDİLDİM" İFADESİ TUTANAKTAN ÇIKARILDI

Gergerlioğlu ifadesinde kendisini gözaltına alan güvenlik güçlerinin namaz kılmasına ve üzerini değiştirmesine izin vermediklerini belirtirken sol kolunda ve boynunda kas ağrılarının olduğunu, sağ el ikinci parmağını da bükemediğini söyledi.

Gergerlioğlu gözaltına alınırken yayında olan HDP Milletvekili Kerestecioğlu ifade tutanağından çıkarılmak istenen bölümü Twitter adresinden paylaştı. Gergerlioğlu'nun darp edildiğini belirttiği bölüm ifadesinden çıkarıldı. Gergerlioğlu'nun avukatları ifadeye şerh koyarak bölümü tekrar yazdırdı.

İDDİALAR DAYANAKSIZ

Gergelioğlu'nun 2016 yılına ait olan ama yeniymiş gibi servis edilen bir video da "Biji Serok Apo" dediği iddia edildi. Savcılığın suç duyurusunun ve Meclis Başkanlığı'nın dayanağı olan videonun tarihini ortaya çıkaran Gergerlioğlu'nun avukatları "iddialar dayanaksız" dedi.

Gergerlioğlu, serbest bırakıldıktan sonra Twitter adresinden paylaştığı ilk mesajda "Nerede kalmıştık" dedi. Gergerlioğlu, Ankara'daki Newroz kutlamasına katılacağını açıkladı: "Şimdi Ankara Newrozuna gidiyorum. Beni tekrar gözaltına alabilirler ama şunu bilmeliler son nefesime kadar hakkı hakikati söylemeye ve savunmaya devam edeceğim!"

NAMAZI KARAKOLDA KILARSIN

Twitter’dan yaptığı paylaşımla gözaltı sürecini anlatan Gergerlioğlu, “Sabah ellerimi yıkadıktan sonra abdest aldım ve polislere dedim ki ‘sabah namazını kılayım, üstümü giyeyim, terlik vardı ayaklarımda, ondan sonra gideriz’ dedim. ‘Hayır olmaz’ dediler. Bunun üzerine karakolda kılarsın dediler. Karakola kadar vakit geçer dedim. Kabul etmediler. Hamle yapıp, koluma girerek, koşturmaya başladılar. Asansöre getirdiler. Çekiştirdiler beni, bu nedenle çeşitli yerlerimden darp aldım. Parmağımda bir travma oldu. Polis otosuna bindirildik. Bunlar çok çirkin görüntüler” dedi.

Gergerlioğlu, “Bizim davamızın nasıl bir siyasi dava olduğunu biz her yerde anlatıyoruz. Herkes bunu biliyor. Uyduruk bir nedenle hakkımda bir ceza verildi. Sadece bir barış çağrısı yaptığımız haberi paylaştığımız için ve ardından yargılanmamın durması gerekirken, yargılamamı devam ettirdiler. Yargıyı da siyasal bir baskıyla çok olağandışı bir şekilde hızlandırdılar. Yine olmaması gereken bir şekilde anayasaya aykırı olarak meclis başkanı dönem sonunu bekleyebilecekken, AYM’yi bekleyebilecekken hemen bu kararı okuyarak hasmane tavrını göstermiş oldu. Şimdi biz şunu söylemek isteriz; bu milletin vekillerini böyle zorbalıkla Meclis’ten atmaya çalışabilirsiniz. Ama tüm Türkiye ve dünya sizin acizliğinizi görüyor.” şeklinde konuştu.

'SİVİL GİYİMLİ BİR ŞAHIS MÜDAHALE ETTİ'

Gergerlioğlu karakolda ifadesine müdahale edildiğini şu şekilde aktardı:

“Daha sonra karakola gittiğimizde başka bir skandalla daha uğraştık. Sabah 7 de gittim ben karakola. Şimdi ancak serbest bırakıldım. Neden? Çünkü ifademize müdahale edildi. Olacak şey değil. Benim başıma gelenlerle ilgili anlattığım olaylar ifade tutanağından çıkarıldı. Biz bir tutanakla bunu eklemeye çalıştık. Sivil giyimli bir şahıs ha bire geldi memura müdahale etti. Kimdi bu sivil giyimli şahıs, bilemiyoruz. Kimsiniz dedik söylemedi. Ama sürekli gidip bir yerle konuşup sonra gelip memura müdahale etti 5-6 kez. Bana yapılan muamelenin ifade tutanağına geçmemesi için adeta 40 takla attılar. Bütün bunlar dünyada görülmüş vakalar değil. Bütün bunları topladığınız zaman bana ve partime yönelik çok hasmane bir tavrın olduğunu görüyoruz.”

DARP EDENLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIM

Kendisini darp edenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Gergerlioğlu, “Suç işlediler. Biz bu suçları uyduranları, beni gelip darp ederek gözaltına alanlar ve diğer ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayrıca bir video ithamı var. Benden 4 yıl önce meclis koridorlarında vuku bulmuş bir olayı sanki 17 Mart günü vuku bulmuş gibi kamuoyuna yansıttılar. Yani resmî belgelerde sahtecilik yaptılar. Toplumu kandırmaya çalışıyorlar. Bizimle alakası olmayan 17 Mart günü genel kuruldan çıktığımız günle alakası olmayan bir görüntü bulmuşlar ve bununla bizi itham ediyorlar ve suç uyduruyorlar. Biz tüm bunlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Buna kim alet oldu. Savcı böyle bir suç uydurmuş ona tepeden gelen bir emirle uyduruldu. Bu emri kim verdi? Biz biliyoruz ki bu ülkeyi Bahçeli yönetiyor. Bahçeli bir tweet atar sabahleyin biz gözaltına alınırız. Ama şunu öğrendik ki ülkeyi Bahçeli yönetmekle kalmıyor. Millet Meclisi’ni de Bahçeli yönetiyor. Meclis Başkanı’na bir emir gelmiş oda buna alet olmuş. Ahlaksızca bir yalana alet olmuş. Yazıklar olsun! Ben bu milletin yine milletvekiliyim. Hiçbir uyduruk karar bizim vekilliğimizi düşüremez, partimize yönelik hiçbir uyduruk dava, meşru siyasetimizi gölgeleyemez” şeklinde konuştu.

NEWROZ ALANINA ALINMADI

Gergerlioğlu serbest bırakılmasının ardından sağlık kontrolü için hastaneye gitti. Hastane kontrolünün ardından Ankara Nevroz alanına giden ancak alınmayan Gergerlioğlu alana telefonla bağlandı.

 

Gündem