Bakan Akar: Samandağ'da 300'den fazla enkaz kaldırıldı

Bakan Akar: Samandağ'da 300'den fazla enkaz kaldırıldı
Samandağ'da enkazın yüzde 40 düzeyinde kaldırıldığını belirten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Nisan ayında tamamlanmasının planlandığını aktardı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantıya katılıp, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Daha sonra gazetecilere konuşan Akar, "6 Şubat'ı bilerek bugüne baktığımızda, çok ciddi yol kat edildiğini görmemiz lazım. O yüzden de kötümserliğe kapılmamak lazım. Diğer taraftan da yapacağımız daha çok iş olduğunun bilincindeyiz. Millet ve devlet olarak çalışmaya devam edeceğiz. Rehavet yok. Silahlı Kuvvetleri de Milli Savunma Bakanlığı da depremden bu yana seferber olmuş durumda. Tüm uçaklarımız, gemilerimiz, helikopterlerimiz, arama -kurtarma personelimiz ve araç gereçleri, gelen yardım malzemelerini dağıtmak bakımından da hava Kuvvetleri ve Deniz kuvvetleri seferber olmuş durumda. Güvenlik, iaşe, arama kurtarma, ulaştırma, barınma, eğitim, sağlık, giyim kuşam, akaryakıt ihtiyacı konusunda her şeyimizi seferber ettik" dedi.

"Enkaz Nisan'da büyük oranda kalkacak"

En büyük yıkımın Antakya'da olduğuna değinen Akar, "Şu anda geldiğimiz noktada hiç olmadığı kadar büyük ve geniş bir katılımla hem kamunun hem sivil imkanlarını seferber etmek suretiyle enkaz kaldırma çalışmaları büyük bir hızla devam etmekte. İnşallah nisan ayı içerisinde büyük ölçüde enkazı kaldırmayı planladık, hep beraber buna çalışıyoruz. Bütün iş makineleri deprem bölgesine yığıldı. Samandağ'da da ciddi bir yıkım oldu. Burada 300'den fazla enkaz kaldırıldı. Şu ana kadar yüzde 40 civarında enkaz kaldırma çalışması oldu. Zaman içerisinde bu hızlanacak" diye konuştu.

65 uçak ve 71 helikopterin nakliye çalışmalarına katıldığını söyleyen Akar, "Hava Kuvvetleri'mizin 1 yılda yaptığı nakliyat ile ilgili uçuşlarını buradaki çalışmalar ile 1 ayda gerçekleştirdik ve hala da devam ediyor" dedi.

Barınma, eğitim, sağlık gibi konulara da değinen Akar, şunları söyledi:

"186 bin çadırın dağıtımı ve kurulumu yapıldı. İlk günlere göre ciddi rakamlar. Fakat yeterli mi, devamı gelecek. 129 nokta belirlendi. 40 bine yakın konteynerin yerleştirilme çalışması başladı. Hava şartlarından dolayı biraz gecikme oldu. Hızlı şekilde devam ediyor. Bunlardan yaklaşık 10 bini tamamlandı. Burada yaptığımız çalışmada da Mehmetçik ile jandarma, polisle beraber ellerinden gelen ne varsa süratle yapılıyor. 15 bin çadır Samandağ'da kuruldu. Konteynerlerin de yapılmasıyla ilgili çalışma sürüyor. Banyo, tuvalet, çamaşır makinesi çalışmaları önemli ve imkanlar seferber edildi. Yaz geliyor; sineğe ve salgınlara karşı ilaçlama çalışmaları devam ediyor. Samandağ'da elektrik olmayan yer kalmadı, tüm mahallelere su verildi. Sahra mutfakları ve gıda çok önemli. Hatay genelinde 158-160 sahra mutfağı, aşevi var. Bunların hepsi günde 1 milyon 135 bin öğün Hatay'da yemek çıkarabilmekte. Yapılması gerekenlerin hepsi yapılıyor. Silahlı Kuvvetler olarak 2,6 milyon kumanya dağıttık. Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber "Mehmetçik okulları" adı altında çeşitli okullar açıyoruz. Anaokulu, ortaöğretim, üniversite hazırlık yoğun çalışma yapıyoruz. 232 Mehmetçik okulu faaliyet göstermekte, gençlerimize hizmet vermekte."

Akar, "Biriz ve beraberiz. Bunun dışında söylenenleri hepsi lafügüzaf. Bu konuda kimsenin soru sormaya hakkı yok. Çünkü birliğimizi, beraberliğimizi zaten gösterdik, gösteriyoruz. Bazı fitne ve fesat odakları bir şekilde bu birliği ve beraberliği görmemekte. Hassas noktalarımızı bir şekilde istismar ve suistimal etmeye çalışarak, nifak sokmaya çalışmaktalar. Buna meydan vermemek lazım" ifadelerini kullandı. (DHA)

Gündem