Bakan Akar’dan 24 Nisan açıklaması: Tarihten düşmanlık çıkarmak kabul edilemez

Bakan Akar’dan 24 Nisan açıklaması: Tarihten düşmanlık çıkarmak kabul edilemez
Milli Savunma Bakanı Akar, “1915 Olaylarına yönelik, gerçeklerle ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamalar ise meseleyi iç siyasi mülahazalara ve kendi gündemlerine alet etme çabalarından ibaret büyük bir talihsizliktir, aymazlıktır, hatta utanma duygusunun olmadığını göstermektedir” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ermeni Soykırımında yaşamını yitirenlerin anıldığı 24 Nisan’a dair yaptığı açıklamada, “Tarihten düşmanlık çıkarmak ve yeni karşıtlıklar oluşturmak kabul edilemez olup bu tutum entelektüel/akademik ahlak bakımından da ibretliktir” dedi.

Milliyet Gazetesi yazarı Özay Şendir’e konuşan Akar, 1915’de sonra Osmanlı’ya gelerek inceleme yapan Avrupa’daki ABD Kuvvetleri Kurmay Başkanı ABD’li Tümgeneral James G. Harbord başkanlığında askeri heyetin hazırladığı raporda, “İddia edildiği gibi Türklerin sınırı geçerek Ermenileri katletmek gibi bir amaçları olduğuna şahit olmadık” denildiğini söyledi.

Akar, “Harbord Raporu, Türk tezlerinin doğruluğunu ve Ermeni iddialarının asılsız olduğunu tespit etmesine rağmen; ABD’deki Ermeni lobisinin çabalarıyla kamuoyuna tüm ayrıntılarıyla açıklanmamıştır. O zamandan bu yana ABD’de; asılsız Ermeni iddialarına siyasi olarak yaklaşılmakta ve Ermeni diasporasının propagandalarına itibar edilmektedir. Ermeniler, Sevk ve İskân uygulamasının sözde soykırım olarak tanınması için yoğun gayret göstermiş; bu kapsamda son yıllarda, 24 Nisanı bütün dünyada ‘soykırım günü’ ilan ederek adeta sanal bir bellek ve suni bir tarih oluşturmak istemişlerdir. Bu iddialarını ‘sözde soykırım’ olarak birçok ülkeye resmen kabul ettirmişlerdir” ifadelerini kullandı.

1915 olaylarına ilişkin “soykırım” ifadesinin kullanmasının tarihi gerçekleri inkâr etmek ve çarpıtmak olduğunu savunan Akar, şöyle konuştu: “1915 Olaylarına yönelik, gerçeklerle ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamalar ise meseleyi iç siyasi mülahazalara ve kendi gündemlerine alet etme çabalarından ibaret büyük bir talihsizliktir, aymazlıktır, hatta utanma duygusunun olmadığını göstermektedir. Tarihten düşmanlık çıkarmak ve yeni karşıtlıklar oluşturmak kabul edilemez olup bu tutum entelektüel/akademik ahlak bakımından da ibretliktir. Ermenistan’ın ve Ermeni diasporasının üçüncü ülkeler nezdindeki bu faaliyetleri, Türkiye ile Ermenistan arasında normal diplomatik ilişkilerin kurulmasında en önemli engellerden birini teşkil etmektedir.” (Kısa Dalga)

Gündem