Bakan Bozdağ'dan açıklamalar: Gerdan kırma düzenlemesini anlattı "Savcılar cesur davranmıyor, düzenleme yapacağız" dedi

Bakan Bozdağ'dan açıklamalar: Gerdan kırma düzenlemesini anlattı "Savcılar cesur davranmıyor, düzenleme yapacağız" dedi
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Cumhuriyet savcılıkları kamuoyu tepkileri, beklentileri vesaire dikkate alarak bu konularda benim gördüğüm kadarıyla fazla bir cesur davranmıyorlar” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazetecilerle yaptığı kahvaltılı programda bakanlığın 2022 yılı faaliyetlerini değerlendirdi.

Kadın cinayetleri ile kasten yaralama, ısrarlı takip, işkence, eziyet ve çocuk istismarı suçlarında yapılan değişiklikleri hatırlatan Bakan Bozdağ, kadın cinayeti davalarında çok tepki çeken iyi hal indirimi konusunda yapılan değişikliği de anımsattı.

“Gerdan kırarak mahkemeyi etkileme dönemini sona erdirdik”

Bakan Bozdağ, şu ifadeleri kullandı: “Kamuoyunda kravat indirimi olarak bilinen indirimi uygulamada ortaya çıkan sorunların gidermek maksadıyla bunun standartlarını belirledik. Esasında kravat indirimini, boyun bükme, gerdan kırma veyahut da güzel üslupla mahkemeyi etkileyerek işlediği suçtan daha az ceza almak için rol yapma dönemini sona erdirdik. Artık kimse rol keserek mahkemeden ceza indirimi alamayacaktır.”

“1926’dan kalan dosyalar var, en uzun süren 30 dosya için özel düzenleme yapacağız”

Makul sürede yargılama konusunda ciddi şikâyetler bulunduğunu ifade eden Bakan Bozdağ, 1926 yılından dahi dosyalar bulunduğunu söyledi. Bozdağ, şöyle konuştu:

“Biz hepsine hak veriyoruz. Bunu sağlamak maksadıyla özel komisyon kurduk. Özellikle Türkiye’de 1926 tarihinden kalan üç tane dava var. Şu an hâlâ devam eden. En uzun süren otuz tane davayı teftiş kuruluna görevlendirmeyi yaptık. Şimdi onları inceliyorlar. Ayrıca bizim Strateji Daire Başkanımız da bu davalara bakan hâkimlerle görüşüyor. Yakında sonucu çıkacak ortaya. Çıkınca da bu uzun süren davaların tamamını tasfiye edecek özel bir düzenleme yapacağız. Yani artık Türkiye'nin gündeminde yirmi yıl, otuz yıl, kırk yıl süren davaların olmayacağı bir döneme geçeceğiz” diye konuştu.

“Yargının daha cesur davranmasını sağlayacak düzenlemeler yapacağız”

2022 faaliyetlerini anlatırken, lekelenmeme hakkına da değinen Bozdağ, bu hak sayesinde 247 bin 631 konunun soruşturmaya kaydedilmeden sonuçlandırıldığını söyledi. Bozdağ, şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönemde lekelenmeme hakkının daha etkin uygulanması konusunda tedbirler alacağımızı ve bunun gelişmesi hususunda yargının daha cesur davranmasını sağlayacak düzenlemeleri yapacağımızı da ifade etmek isterim. Çünkü Cumhuriyet savcılıkları kamuoyu tepkileri, beklentileri vesaire dikkate alarak bu konularda benim gördüğüm kadarıyla fazla bir cesur davranmıyorlar. Onun için yeni dönemde o kuralları, somut net ilkeleri koyarak savcılarımızın hem kamuoyu nezdinde haksız şekilde yıpratılmalarını önleyecek hem de bu konularda daha cesur davranmaları sağlayacak adımlar atacağımızı buradan ifade etmek isterim” dedi.

Kıdemi az hâkim ve savcılar çoğunlukta

Hâkim ve savcıların kıdemi konusunda çok eleştiri aldıklarını belirten Adalet Bakanı, “Şu anda görev yapan hâkim ve savcı sayımız 22 bin 769. Bunların 4 bin 354 kişisinin kıdemi üç yıl altı, yüzde 19,1’e tekabül ediyor. 4 bin 464’ünün kıdemi beş yıl, yüzde 19,6’ya, beş ile on yıl arası 6 bin 589 yüzde 28,9, on ile on beş yıl arası 2 bin 336 yüzde 10,3, 15-20 yıl arası bin 250 yüzde 5,3, 20-15 yıl arası bin 950 yüzde 8,6, 25 yıl ve üzeri bin 866, yüzde 8,2. Bu şu anlama geliyor; şu anda bizim mevcut hâkim ve savcılarımızın kıdemi yüzde 60’ı beş yıl ve üzeri. Yüzde 81’i üç yıl ve üzeri. Yüzde 19’u üç yıl ve altı. Dolayısıyla kıdemle ilgili yaşanan sorun şu anda kademeli olarak aşınma noktasına geldi. Bu tecrübe eminim ki Türk yargısına önemli bir katkı sağlayacaktır” dedi.

Kadın hâkim ve savcı sayısında artış olduğunu da belirten Bakan Bozdağ, “Yargıda kadınların önünü açan ve onlara büyük imkanlar veren adımları attığımızı burada ayrıca ifade etmek isterim” dedi.

Bakan Bozdağ’ın 2022 faaliyetlerine dair verdiği bilgilerden bazıları şöyle:

“-Bin 42 yeni hâkim ve savcı göreve başladı. Bin 500 hâkim ve savcı sınavı yapıldı, sözlü kısmı devam ediyor.

-2002 yılında personel sayımızı 165 bin 735’e çıkardık. Yüzde 220 oranında bir artış sağlanmış oldu.

-Hâkim savcılarımızın niteliklerini arttırmak maksadıyla hâkim ve savcı yardımcılığı müessesesini sistemimize kazandırdık. Adaylık dönemine son verdik. Bundan sonra üç yıl hâkim savcı yardımcılığı yapacaklar. Usta çırak ilişkisi içerisinde hâkim ve savcılarımızı yetiştirmiş olacağız.

-2022 yılında 3 bin 581 olan mahkeme sayısı 6 bin 950’ye çıkmış. Bu büyük bir rakam. Adli yargıda büyük bir artış. Önümüzdeki dönemde bu artışı sürdüreceğiz.

-Adli görüşme odalarında önemli adımlar attık. Şu ana kadar ülke genelinde 81 ilde 147 adliyede 152 tane adli görüşme odası var. Bugüne kadar 354 bin 777 kişiye bu adli görüşme odalarından psiko sosyal destek verildi.

-2022 yılında 320 yerde çocuk görüşme odasını faaliyete geçirdik. Türkiye'nin bütün il ve ilçelerinde çocuk görüşme odalarını faaliyette geçirmiş olacağız.

-E-duruşma sistemine geçtik. 2 bin 619 hukuk mahkemesinde e-duruşma sistemi uygulanıyor. Bugüne kadar 515 bin 440 kişinin e-duruşma sisteminden yararlandığını görüyoruz.

-UYAP’ta, UYAP-EKİP, E-Tebligat, Uzlaştırmacı, Arabulucu, Vatandaş Portal mobil uygulamaları var. Mobil avukat bilgi sistemi var. Yeni bir adım daha atacağız yeni dönemde. Yakında bunu da açıklayacağız. Vatandaşlarımızın mobil bir adalet rehberi olacak.

-2022 yılında ara buluculukta büyük başarılar elde ettiğimizi görüyoruz. 129 bin 960 iş uyuşmazlığı, 58 bin 735 ticari uyuşmazlık, 43 bin 482 tüketici uyuşmazlığı olmak üzere toplam 232 bin 186 uyuşmazlık arabuluculukta çözülmüş zorunlu.

-2022 yılında, cezada 230 bin 399 dosyayı uzlaştırma aracılığıyla karara bağladık. Yani hâkim huzuruna çıkmadan vatandaşlarımız uzlaşmayla bu sorunları çözdü.” (Kısa Dalga)

Gündem