Bakan Dönmez açıkladı: Elektrik ve doğalgaza indirim sinyali verildi

Bakan Dönmez açıkladı: Elektrik ve doğalgaza indirim sinyali verildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz ve elektrikte indirim olabileceğine yönelik açıklamalarda bulundu. Dönmez, Umman ile 10 yıl geçerli olacak bir gaz anlaşmasının imzalanacağını da duyurdu.

Türkiye'nin son yıllardaki enerji yatırımlarının ve bunun sonuçlarının değerlendirileceği Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi bugün başladı. Beşiktaş'taki bir otelde düzenlenen zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katıldı. Zirvede, Bakan Dönmez'in yanı sıra enerji sektöründen birçok temsilci katıldı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Bakan Dönmez, doğalgaz ve elektrikte indirim olabileceği de aktardı.

Dönmez, "Şu an BOTAŞ Genel Müdürümüz ve heyeti Umman'da. Umman ile yeni bir gaz alım anlaşması imzalıyoruz. Umman'dan yıllık 1,4 milyar metreküplük gaz tedarik edeceğiz ve anlaşmamız 10 yıl geçerli olacak. Daha sonra yine uygun şartlar oluşursa anlaşmayı uzatma imkanımız da var. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın gaz tedariki sıkıntısı çektiği bir dönemde, Türkiye, gaz ticaret merkezi olmak için bütün adımları atıyor" dedi.

"Mart ayı içerisinde bir indirim olabilir"

Bakan Dönmez, "Bu müjdelerin devamı geldikçe ve dünyadaki fiyat oynaklığı azalmaya başladıkça bunları indirim olarak vatandaşlarımıza da yansıtacağız. Geçtiğimiz hafta sanayinin kullandığı doğalgaza yüzde 13 ila yüzde 16 arasında indirim yapmıştık. 2022 Kasım'dan bu yana sanayinin kullandığı doğalgazda toplam yüzde 24 ila yüzde 38 oranında bir indirim gerçekleşmiş oldu. Bu durumun tabi önce üretim maliyetlerinde ve en nihayetinde de enflasyonda da bir düşüşe yol açmasını bekliyoruz. Bir diğer indirim de elektrikten geldi. Serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatını 2021 Aralık'ta 4 bin 800 lira olarak belirlemiştik, megawatt başına. 4 bin 200 liraya indirilmişti. Geçtiğimiz hafta da yeni bir düzenlemeyle tavan fiyatını 4 bin 200 liradan 3 bin 600 liraya düşürmüş olduk. Böylece serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarımızın maliyetlerinde yüzde 15'e kadar bir düşüşten yararlanmış olacaklar. Fiyatlardaki düşüş seyrederse mart ayı içerisinde bir indirim söz konusu olabilir" dedi.

"Umman ile yeni bir gaz alım anlaşması imzalıyoruz"

Bakan Dönmez, "Şu an BOTAŞ Genel Müdürümüz ve heyeti Umman'da. Umman ile yeni bir gaz alım anlaşması imzalıyoruz. Umman'dan yıllık 1,4 milyar metreküplük gaz tedarik edeceğiz ve anlaşmamız 10 yıl geçerli olacak. Daha sonra yine uygun şartlar oluşursa anlaşmayı uzatma imkanımız da var. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın gaz tedariki sıkıntısı çektiği bir dönemde, Türkiye, gaz ticaret merkezi olmak için bütün adımları atıyor. 20 yılda doğalgaz alanında yerli gaz, doğalgaz depolama, LNG, FSRU, uluslararası boru hatları, organize toptan doğalgaz satış piyasası gibi bizi gaz ticaret merkezi yapacak yatırımları hayata geçirdik. Bir karşılaştırma yapacak olursak Türkiye gaz pazarı önümüzdeki dönem büyük bir süpermarket gibi çok farklı seçeneklerin yer aldığı bir yapıya kavuşacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez, İstanbul'da 14-15 Şubat tarihlerinde İstanbul Gas Summit düzenleyeceklerini ve Orta Doğu, Akdeniz, Hazar ve Orta Asya'nın kaynak ülkeleriyle, Avrupa'nın tüketici ülkelerini bir araya getireceklerini dile getirdi. (DHA)

Gündem