Bakan Ersoy açıkladı: Ayasofya yabancı turistlere ücretli olacak

Bakan Ersoy açıkladı: Ayasofya yabancı turistlere ücretli olacak
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya'ya Türk vatandaşlarının ziyaretlerinde bir değişiklik olmayacağını, 15 Ocak itibari ile yabancı ziyaretçilerin girişlerinin ücretli olacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin 2023 yılı ilk 9 aylık turizm verilerini değerlendirildiği toplantıda Ayasofya'nın restorasyonu hakkında da bilgiler verdi.

Bazı bölümlerinde restorasyonun devam ettiğini, o bölümlerin bitmesinin ardından diğer bölümlere geçileceğini söyleyen bakan Ersoy, 15 Ocak itibariyle ibadet için gerçekleştirilen ziyaretler ile turistik amaçlı girişlerin farklı noktalardan gerçekleşeceğini söyledi.

DHA'nın aktardığına göre, Türk vatandaşlarının ziyaretlerinde bir değişiklik olmayacağının altını çizen Ersoy, 15 Ocak itibari ile yabancı ziyaretçilerin girişlerinin ücretli olacağını söyledi.

Ayasofya ve bulunduğu meydanın UNESCO kalıcı miras listesinde olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, "UNESCO'nun da tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024'den itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçiyoruz. Ziyaretçi yönetim politikasının faydaları nedir? Uygulamayla birlikte ziyaret kalitesi ve güvenliği artmış olacak. Yoğunluk farklı güzergahlara dağıtılarak yönetilecek. Normal ibadet amacı ile camiyi ziyaret eden ibadet yaptığı yerde bir değişiklik yok. Yabancı ülke vatandaşlarının, turistik ve kültürel amaçla gerçekleştirdikleri ziyaretlerin giriş kapısını değiştiriyoruz." dedi.

Dünya'da ikonik olan birçok ibadet alanında turistik ziyaretlerden ücret alındığını söyleyen Bakan Ersoy, "Yabancı ülke vatandaşlarının turistik amaçlı yaptıkları ziyaretler 15 Ocak itibari ile ücretli olacak. Türk vatandaşlarının ibadet amaçlı yaptıkları ziyaretler eskiden ve bugün de olduğu gibi ücretsiz olacak" ifadelerini kullandı.

Ücret konusundaki soruya da cevap veren Ersoy, "Ücreti henüz netleştirmedik. 15 Ocak'a kadar netleştirmiş oluruz, o zaten bizim önceliğimiz değil" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem